Новини

Асен Василев: 34 млн. лв. от несъбраните от хазарт пари са върнати

от Стелиан Димитров

30.07.2021Малко над 34 млн. лв. са върнати по съдебен ред от държавата от неплатени данъци и такси от хазарт. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос от депутата на „Демократична България“ Мартин Димитров.

От тях 12 млн. лв. все още не са напълно разпределени, защото се обжалват, заяви още завеждащият финансовото ведомство. По думите му, други 241 милиона са потвърдени на първа инстанция в съда, но са в процес на обжалване.

Пред парламента Василев потвърди появилата се преди седмици новина, че общата несъбрана сума от хазарт се равнява на приблизително 700 млн. лв. В отговора си от трибуната министърът уточни, че за проверявания период (01.01.2014 – 31.12.2019) се наблюдава заплащане на по-малка такса от дължимата., вследствие на решенията на Държавната комисия по хазарта, с които са утвърдени правилата им. „Т.е. не само, че не са си търсили парите, но има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани“, обясни финансовият министър.

Държавното тото единствено е плащало 15% такса върху залозите от игрите, които организира. Частните хазартни фирми са избирали алтернативно облагане, което им е спестило установените близо 557 млн. лв., с чиито лихви сумата достига сумата от 700 млн. лв.

Служебният министър изрази мнението си, че хазартната комисия е била неслучайно закрита,   а служителите й – разпуснати. „То е направено, за да няма проследимост кой какво е правил“, отбеляза той, като обясни, че казусът е вече в ръцете на прокуратурата.

 

 

 

 

 

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]