Полезно

Бакара – какво представлява играта и какви са правилата

от Екип

06.03.2022Интересна игра, с която може да тествате късмета и умението си да изграждате тактика

Лесна и развлекателна – това е Бакара, описана с две думи. Позната е още и с името Пунто Банко. Въпреки че не е толкова популярна колкото други забавления, изискващи тесте карти, тя е подходяща за всеки, включително и за начинаещите в хазартните забавления. Причината за това е, че с малко късмет и добре развито умение за изграждане на тактика, всеки може да завоюва успех без предварителна подготовка. Разбира се, тя е любима и на много от по-напредналите играчи поради голямата си динамика и покачване на адреналина.

При класическата Бакара могат да се включат до 14 участника. Те се разполагат на 15 места (заради фаталното число 13, чиято позиция остава празна). Все по-разпространени обаче са и малките маси, с размер на тези за Бледжек, като играчите там са по-малко на брой. Обикновено тази вариация се нарича Мини Бакара или Кубинска. Използват се от шест до осем тестета (според правилата на съответното казино), всяко от които с по 52 карти. Големите маси се обслужват от няколко крупиета, но за малките е достатъчен и само един дилър (обикновено плюс още един наблюдаващ).

След като биват разбъркани, картите се слагат в покрита кутия (шу). Теглят се по две карти, като едната ръка условно се нарича за „играча”, а другата за „банката”. Целта е да се познае коя ще е по-силната ръка. Всеки участник има право да заложи предварително за играча, банката или равенство.

Изплащането на печелившите залози е следното:

 • За играч: 1 към 1
 • За банкер: 95 процента (удържат се 5 процента комисионна)
 • Равенство: 8 към 1

Силата на ръцете е според сбора от точките на картите. Цветовете са без значение. Числовите карти от 2 до 9 се оценяват на толкова, колкото е цифрата, изписано върху тях. Асото се равнява на една точка. Попът, дамата, валето и десетката, които обикновено сме свикнали да носят най-много точки, този път не носят такива, а са със стойност 0.

Максималният резултат е 9. В случай, че сумата на точките надхвърли 9, първата цифра на числото (десетицата) се изключва. Така, например, ако се паднат картите 6 и 8, техният сбор е 14, но като резултат се приема само 4 точки (десетицата не се зачита).

Различното от повечето други игри е, че ръцете в Бакара протичат при фиксирани правила. Тоест тегленето на допълнителни карти е предварително определено според точките, а не се избира от играещия. Ето ги и правилата:

Теглене на трета карта за играч:

 • Ако сборът от двете карти на „играч” (или „банкер”) е 8 или 9 („натурално” 8 или 9) – не се теглят повече карти и съответната ръка печели (или е равенство, ако и другата ръка е със същия сбор).
 • При 6-7 не се тегли трета карта
 • При сбор 0-5 се тегли

Банката тегли трета карта, ако ръката на банкера има сбор:

 • между 0 и 2 точки (във всички случаи)
 • 3 т., но само ако играчът не е изтеглил 8-ца за трета карта;
 • 4 т., при трета карта от 2 до 7 за играча;
 • 5 т., при трета карта от 4 до 7 за играча;
 • 6 т., при трета карта от 6 или 7 за играча;
 • 7-9 т. не тегли

Може би системата за теглене на трета карта ви звучи сложна, но всъщност ще я запомните бързо след съвсем малко практика. А и хубавото тук е, че дори не се налага да я помните, защото всичко е определено предварително според правилата. Така че, просто трябва да предположите коя от двете ръце ще е по-силна (или равенство). Успех!ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]