eSports

Български отбор ще участва на световното първенство по електронни спортове

от BetNews

03.11.2022България за първи път ще участва с национален отбор на световно първенство по електронни спортове. Страната ни ще бъде представена от 11 играча. Шампионата ще се проведе от 1-12 декември в Бали, Индонезия с общ награден фонд от $500 хиляди, разпределени в 5 дисциплини – DOTA2, CS:GO, PUBG Mobile, Mobile Legends, eFootball и Tekken7.

„В България има много добри играчи, които са на световно ниво, но не играят в България. Това беше една от мотивацията ни да създадем Българската национална федерация по електронни спортове (БНФЕС), за да създадем екосистема. Международната федерация по електронни спортове (IESF) организира световното първенство, а ние сме единствената организация член на международната федерация“, каза в студиото на БНТ Никола Вапцаров – президент на българската организация.

Международната федерация по електронни спортове е член на Олимпийския комитет и тази година световното е под егидата на Олимпийският съвет на Азия.

Българският национален отбор ще представи България в три дисциплини – DOTA2, CS:GO и eFootball, обяви Александър Николов – мениджър на отборите. „Тече усилена подготовка, имаме сериозни надежди за добро представяне. Където има много пари, има и конкуренция. Играчите тренират заедно, необходима са физически тренировки и психолог“, разказа за подготовката на състезателите Николов.

На шампионата ще участват финалистите от регионалните квалификации проведени измежду всичките 123 държави членки на IESF. България получи възможност да изпрати национален отбор директно на световното благодарение на решението на секретариата на IESF за прилагане на системата wildcard.

Някои от първенствата по видеоигри надминават по приходи, гледаемост и популярност традиционни спортове, с които сме свикнали. Вапцаров се надява със събитията на федерацията да се обърне внимание на гейминга в България.

Едно от необходимите качества за един играч в електронните спортове е отдаденост, заниманията не трябва да се възприемат като развлечение, а като професия, смята Вапцаров: „Състезателите може да изкарва стотици хиляди, а дори и милиони долари от подобни първенства. България има състезатели, които практикуват електронен спорт със солиден доход“.ОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]