eSports

Българският композитор Борислав Славов спечели БАФТА за най-добра музика към видеоигра (ВИДЕО)

от BetNews

16.04.2024Българският композитор Борислав Славов спечели наградата за най-добра музика в 20-ите годишни награди за видеоигри на Британската академия в Лондон. Церемонията по награждаването беше организирана от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА).

Славов е композитор на музиката на „Балдърс Гейт 3“. Създадената в Белгия видеоигра от света на Dungeons & Dragons беше с 11 номинации и спечели пет награди – за най-добра игра, най-добра музика, най-добър сюжет, най-добра поддържаща роля (за актьора Андрю Уинкът) и наградата на публиката.

Статуетката беше връчена на българския композитор от автора на музиката за „Спайдърмен” и „Крал Артур” Даниел Пембертън.

„Ако някой преди 20 години ми беше казал, че ще съм тук с вас, красиви хора, нямаше да повярвам. Първото нещо, което бих искал да кажа, е „благодаря“ на БАФТА и нейните гейминг членове за това, че приемат музиката за видеоигри като изкуство със своите пълни права“, каза Борислав Славов от сцената.

Композиторът изрази своята признателност към Свен Винке – основателят и главен изпълнителен директор на белгийското Larian Studios, което стои зад играта. Той наистина е най-грижовният човек, когото съм срещал в живота си, посочи Славов. „Полага грижи за игрите, които създаваме, грижа го е за хората, с които работи, и най-важното за мен – дори и да нямаше идея защо пея Down by the River, ми се довери от началото до края“, каза Борислав Славов.

Българският автор благодари още на екипа си и на музикантите, които са „оставили част от сърцето си“ в произведенията. „Накрая искам да благодаря на всички вас в тази зала заради това, че направихте този момент от живота ми специален“, каза през сълзи Славов под аплодисментите и виковете на публиката: „Ти си брилянтен“.

Мария Анастасова и Илона Иванова са красивите гласове към музиката в „Балдърс Гейт 3“. В екипа като оркестратор участва и композиторът Георги Андреев.

Кариерата на Борислав Славов в създаването на музика за игри стартира с една от най-добрите български стратегии – Knights of Honor. През 2016 г. той става музикален директор на белгийската компания Larian Studios, известна най-вече с поредицата Divinity. Името на българина се свързва още с игрите Divinity: Original Sin 2 и Crysis 2, където работи с легендата на филмовата музика Ханс Цимер. В момента Славов се подготвя за концерт с Лондонската филхармония, който ще се състои в Royal Festival Hall в Лондон на 4 май.ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]