Геймблинг

Българският спорт пред BetNews: Положението без спонсорство от хазартния бизнес е критично

от Кирил Лулев

31.01.2024Драстичното завишаване на таксите, които държавата наложи на хазартния бизнес не застрашава само него. Неприятният сценарий за фалит на бетинг компании може да бъде последван от още по-страшни събития, алармират спортни деятели. И те са изнемогване, липса на финанси и банкрути на спортни клубове.

Някои от потърпевшите вече изпитват сериозни проблеми, а също така завършването на сезона и участието им в мачовете на първенствата, в които се състезават, е под сериозна въпросителна. Свързахме се с представители на два от най-популярните спортове в България, за да поговорим за изненадващото решение на правителството да извива финансово ръцете на хазартните компании, които са най-големите рекламодатели и спонсори в българския спорт.

Константин Папазов – треньор на БК Левски:

„Положението е много тежко, трудно и ужасно. Идва като голям шок в момент, в който никой не го очакваше. Нашият клуб е на ръба на своето оцеляване, търсим спасителен вариант за спонсорство, за да се опитаме да завършим сезона. След това през лятото ще започваме наново. Букмейкърите са основни рекламодатели и спонсори в спорта и без тях ситуацията става критична“, започна Папазов пред BetNews.

„Разбира се, държавата трябва да събира своите такси, данъци, лицензи и така нататък, за да се защитават нейните интереси. Но също така е хубаво да има облекчения и за тези, които инвестират и подпомагат спорта. Без да съм запознат детайлно, част от данъците, които компаниите плащат в Косово и Македония могат да отиват в спорта. Не само за бетинг компаниите, но и за всяка фирма, която има желание да подпомага тази област. Мисля, че изходът от това е една среща, позитивна и колегиална, на която този въпрос да се реши, без да се ощетява някоя от страните. Защото сега спортните клубове силно ще пострадат.

Не знам дали ще се стигне до фалити, но при всички положения някои едвам ще довършат сезоните, ако не намерят спешна помощ от друго място. В определени градове общините помагат, имат си приоритетни спортове, но и там положението не е розово“, добави още Тити Папазов.

Александър Попов – треньор на ВК ЦСКА:

„Да кажеш изведнъж януари месец, че договори, които са подписани трябва да се развалят и няма да се изпълнят е убийство за българския спорт. Това е поредният акт на държавата, с който съсипва спорта в България. Причините вероятно са благородни и искат да се намали зависимостта от хазарт може би, но без дискусия и едностранно да се взима такова решение е некоректно“, заяви Александър Попов пред BetNews.
„У нас, а и в световен мащаб букмейкърите, са основен рекламодател в най-различни спортове. Това е нормално, тъй като бизнесът им е свързан с тази материя. Не може обаче да искаш да съсипеш компании, които дават пари на 80-90 % от всички клубове в нашата страна, без значение от какъв спорт са“, изрази мнението си треньорът на волейболния ЦСКА.

„Мисля, че една среща, която да се инициира и да се говори за този проблем ще доведе до нещо по-позитивно. Не да се спасяваме поединично, или пък само аз и Тити Папазов да излезем и да говорим. Винаги може да се намери общ език и пресечна точка, ако се седне на една кръгла маса и се поставят въпросите.

Мисля, че всички клубове, федерации, отделни спортисти трябва да излезем и да дадем отпор. Виждам как артисти и хора на културата излизат на жълтите павета, протестират и след това им се гласува бюджет. А ние спортистите излизаме по-културни от културата.

В нашия клуб ситуацията не е розова, но аз имам предимство, че вече съм играл такъв филм на оцеляване. Очаквам все по-голям отлив на спонсори за спорта и големи проблеми на много места“, завърши Попов.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]