Избор на редактора

Баялцалиев пред BetNews: Промените във футбола трябва да се видят незабавно  

от Кирил Лулев

21.04.2024Детелин Баялцалиев е бивш футболен съдия. Като асистент рефер е ръководил повече от 550 мача в България и чужбина. С него разговаряхме за промените в българския футбол, които се надяваме да предстоят, както и за проблемите на съдийството у нас.

Изборът за президент на БФС

„Някои знаеха, че нямат шансове, но се явиха на изборите. Количеството не доведе до качествени изменения и това се видя. Рано е да кажем ще има ли промяна и в каква посока ще е. Имаше кандидати, като Захариев например, който заяви, че няма за цел да спечели. Той искаше някои от идеите му да се харесат и да бъдат приети“, започна Баялцалиев своя анализ за BetNews.bg.

Според него винаги, когато се случва нещо различно и ново се надяваме да стане по-добро от предишното. „Всички смятаме, че сме стигнали дъното и дано да се отлепим от него. Тепърва ще се взимат решения от новия Изпълком. Трябва да се промени всичко, не са едно и две проблемните звена. Нищо не върви във вярната посока, знаем го. Материалната база е никаква. В София само приказки слушаме. Добре, че е Пловдив, за да видим едно ново съоръжение. Във Варна, колко години се строи стадион? Тези неща обаче няма как да ги видим от днес за утре“.

Съдийството

„Много се говори по тази тема. Феновете, хората интересуващи се от футбол, и такива, които не се вълнуват, и те я коментират, но не особено положително. Аз имам мнение по този въпрос. Според мен, ако се направят незабавни и драстични промени в съдийството ще се види промяна почти веднага. Още след два кръга от първенството би се усетило, че нещо се извършва по различен начин. Има една малка част от реферите, те се броят на пръстите на едната ръка, които са доказано компрометирани. И, ако се замразят за малко, а може и въобще да не се размразят ще има голяма промяна. Може да се смени и начинът на назначаване. Защото сега всеки започна да предвижда, кой арбитър, кой мач ще свири. Което е ужасно за реномето на съдийската комисия“, добави бившият международен рефер.

Според него проблемът е в начина, по който се изгражда един съдия. „Има много връзкарство. Ние в България му казваме шуробаджанащина. Трябва да има правила за израстване. Какво да прави, как да работи и да знае, че ако върви по този път, той ще просперира. Нямало съдии. Глупости! Не е вярно, има много момчета, които искат да се развиват. Но след две години, те ги отказват. На мен са ми го казвали в очите, защото знаят, че без връзки не могат да просперират нагоре и приключват. Трябва да се сменят и хората, които ръководят съдийството. Да не им се нарежда отстрани, отдолу, от горе и т.н. Чужденците, които идват тук, условно ги наричат шеф на съдиите, но те нямат мнението кой съдия, какво да ръководи. Идва тук без да имат власт, само помагат методически.

Кирос Васарас работи в Румъния вече 6 години. С голям екип, съвместно с местните власти, поставил е условия и не случайно румънските съдии са на много по-високо ниво от нашите. Както всяко друго нещо в тази държава е на светлинни години пред нас. Нашите съдии не са независими и не им се дава възможност да ръководят така както е необходимо. И това е проблем. И постепенно стават все по-слаби, защото не се избират най-кадърните, най-работливите, най-мотивираните. Накрая качествата на съдията не са критерия, по който се подбира, а това на кой е човек, и на кого после ще може да помага.

Иска ми се България да просперира в съдийството. От новата вълна добри рефери мога да спомена Радослав Гидженов. Но, ако трябва да свири под условия, той също няма да може да разкрие пълния си потенциал и да развие тези качества, които е загатнал, че притежава“.

Георги Иванов

„Личността на Георги Иванов ни е позната. Това да проявява характер, да е неотстъпчив и независим е добре. В България обаче зависимостите идват от всякъде. Помним го като футболист, директор и треньор, но той произлиза от синята половина на футбола в страната. Другата част не го харесва и никога няма да го приеме. По същия начин стояха нещата и с Димитър Бербатов.

След като имаме ново ръководство, промяна трябва да започне още от утре. Положителното развитие е необходимо незабавно. От утре още, трябва да се започнат промените. Не е въпросът само да назначиш дадени хора. Ако веднага се направи драстична смяна в съдийската комисия, ще се види  светлината. Така ще забележим, че става нещо. Ако продължаваме обаче да си стоим със същите хора, обществото ще осъзнае, че нищо не помръдва напред и работата си върви както и преди“, завърши Баялцалиев за BetNews.bg.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]