Избор на редактора

Betfair и кой стои зад създаването й?

от Свилен Станчев

07.11.2022Андрю Блек, създателят на Betfair, е един от революционерите в хазартната индустрия. Той постави основите на един от най-предпочитаните пазари за спортни залагания в света – лидер сред компаниите от основаването си.

Без образование и с баща противник на хазарта, но с бъдеще

Роден през 1963 г., Блек завършва King’s College School в Лондон и решава да продължи обучението си в Exeter University, като специалността му е компютърни науки. Не завършва обучението си, тъй като е запален по залаганията и отделя по-голямата част от времето си в местните пунктове за залагания, вместо да слуша в залите на университета.

Любопитен факт е, че бащата на Блек е бил явен противник на хазарта и е участвал в много кампании срещу тази дейност и законите, които я позволяват. Ако Андрю беше следвал възгледите на баща си, той може би нямаше да успее да осъществи една от най-добрите бизнес идеи.

Преди да се роди голямата идея

Както всички други, Андрю бил принуден да работи години наред като редови служител за различни компании.

В една от тях, американската компания Track Data, той бил нает за обслужване на клиенти и развитие. Тази работа обаче не му носи желаните приходи и след време отново се насочва към залаганията. Конните надбягвания му носят добри приходи, а след като колегите му виждат, че Андрю е доста добър специалист, дори започват да следват прогнозите му. Интересно е, че през 1992 г. Андрю Блек печели £25 000 със залог от само £20, след като е познал победителите в 2 от големите конни надбягвания в Обединеното кралство.

Тези печалби му позволяват да сбъдне една от мечтите си – да си купи състезателен кон. Прогнозите на Андрю продължават да носят пари и той предприема стъпката да напусне постоянната си работа, печелейки  30 000 паунда на година.

Блек продължава да развива уменията си като залагащ, но идва период, в който загубите му започват да излизат извън контрол и се налага да намери постоянна работа отново. Започва като трейдър в Boxall, но остава там само една година. Това е била и една от повратните точки в живота на Андрю, защото след този момент тръгва по пътя към върха.

Какво стои зад Betfair

Животът на Андрю Блек е бил пълен с възходи и падения. След резки промени в кариерата, след успехите и провалите като професионален залагащ, Андрю Блек предприема действия да създаде своя собствена софтуерна компания, която печели партньорства с много други организации.

Експериментирайки с различен софтуер за залагане, Андрю започнал да усъвършенства идеята за букмейкърски бизнес. В един момент решава да поеме риска и да вложи всичките си спестявания в идеята за т.нар. спортна борса. Неговите  50 000 паунда обаче не стигат и се е налага да потърси други инвеститори.

Намира такъв в лицето на Едуард Рей – брат на най-добрия му приятел Джереми. Едуард е инвестиционен банкер и определено  успява да помогне за развитието на идеята. След като развиват бизнес идеята в проект, те потърсили нови средства от фондове за рисков капитал. Освен това двамата разчитат и на богати роднини и приятели, от които събират солидна сума, която с техните средства възлизала на 1 милион паунда. Тази сума е била достатъчна, за да позволи на проекта Betfair да бъде реализиран през 2000 г.

Какво представлява спортната борса Betfair?

По това време имаше възможност да се залагат на различни спортни събития и пазари. Идеята на Андрю Блек и Едуард Рей е да създадат различен модел на залагане. Спортната борса е онлайн платформа, която позволява на различни хора да предлагат пазари и коефициенти. По този начин други хора могат да залагат парите си на тези коефициенти и пазари.

До голяма степен моделът е заимстван от финансовите борси, но е внедрен в спортните залагания. Този модел предлага на хората нов начин за залагане, който в много случаи им позволява да получат по-високи коефициенти от предложените им от букмейкърските компании.

Show me the money

Печалбата на Betfair идва от комисионните, които събира за всеки уреден залог. Този бизнес модел работи по същия начин днес, като Betfair продължава да бъде тотален лидер и предлага най-добрата борса за спортни залагания в света, а комисионната от 5% е на всеки печеливш залог.

По същото време, когато е бил създаден Betfair, на пазара се появила друга компания – Flutter, която използва подобен метод за приемане на залози. Много успешен ход е придобиването на Flutter от Betfair през 2001 г., което им дава голямата власт над Sports Exchanges с 90% пазарен дял.

Животът на Блек след Betfair

Само 2 години след създаването на компанията, двамата основатели Андрю Блек и Едуард Рей получават титлата “Млад предприемач на годината”. С течение на времето компанията започва да предлага залози тип казино, както и залози на множество спортове по традиционния начин с фиксирани коефициенти.

През 2010 г. компанията излиза а на Лондонската фондова борса с цена на акция от 13 паунда или обща стойност от 1,4 милиарда паунда.

Когато Betfair слиза от фондовия пазар след придобиването му от Paddy Power през 2016 г., една акция на компанията струва скромните £44.  Блек инвестира в различни технологични области в Обединеното кралство и също така се очертава като професионален играч на бридж. Създадена от него Betfair в момента е една от водещите букмейкърски компании в света и едноличен лидер в залаганията на спортните борси.

Компанията продължава да се развива с иновации в областта на спортните залагания. Betfair е един от основателите на опцията Cash Out и също така на функции като Acca Edge и Price Rush.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]