Избор на редактора

Червени легенди пред BetNews: За „Армията“ с хубави спомени и надежда за бъдещето   

от Кирил Лулев

12.12.2023След последния мач на стадион „Българска армия“ в стария му вид и започващата в началото на следващата година реконструкция, силни емоции завладяха „червената“ общност. Свързахме се с три значими и легендарни фигури в историята на ЦСКА.

Разговаряхме с Георги Велинов – незабравим вратар на отбора и Футболист номер едно на България за 1981 година, Александър Станков – бивш треньор на „армейците“, юноша на клуба и селекционер на младежкия национален отбор и Светослав Петров – игра за ЦСКА общо пет години, вдигна шампионската титла, а след това като асистент-треньор и Купата на страната, национал на България в периода 2000-2003 година.

Зададохме им три еднакви въпроса:

Какво чувствате, когато нещо старо ще се превърне в ново и красиво?

Кои са най-хубавите спомени свързани със стадиона?

Помните ли първия път, когато стъпихте на „Армията“?

Ето какво отговориха тримата пред BetNews.

Александър Станков: Бях в агитката срещу Байерн Мюнхен

„Смесени чувства има в мен. Говорим си с мои приятели, че в България сме царе да разрушим нещо старо и да не строим ново на негово място. За щастие сега случаят е друг. Противоречиви са чувствата в мен, хем има носталгия, хем и надежда за бъдещето. Защото този стадион ще остане и на него се надявам да ходят нашите деца и внуци. Половината ми живот е свързан с „Българска армия“.

Най-хубавите ми спомени са още от ранна детска възраст. Спомням си мача с Байерн Мюнхен и как бях на трибуните в агитката, след това и времето като треньор също е сред тях.

Първият път, когато съм стъпил на стадиона, съм бил на четири-пет годишна възраст. Майка ми ме е завела там. А може и по-рано даже да е било. Нямам спомени, разбира се, но вече в по-съзнателна възраст на шест-седем си спомням как Гаганелов ми подари фланелката си, когато се отказваше от футбола. И до ден днешен си я пазя.

Георги Велинов: Първият път на „Армията“ не знаех къде съм   

„Изпитвам тъга, защото много години минаха на този стадион. Спомените са живи, но със спомени само не се живее. Положителни емоции ме заливат и съм обнадежден за следващите години и поколенията.

Най-хубавите ми мигове са мачовете, които съм играл. Щом ги помня всички, значи са оставили сериозен отпечатък в съзнанието ми. Спомням си как вкарах гол на Чепинец от едната врата на другата.

Помня първия път, как влизам на тази светиня и не знам къде се намирам. Посрещат ме големи футболисти като Георги Денев, Божил Колев, Георги Димитров, Йордан Филипов, Иван Зафиров. До тогава само ги бях гледал по телевизията и съм им се възхищавал“.

Светослав Петров: Няма да забравя гола срещу Левски  

„Аз не мисля за старото. Има носталгия, разбира се, но когато си купиш нова кола или нова къща не се сещаш толкова за старата. Новото е нещо, което ще донесе позитиви и старият стадион ще остане като спомен, а ние ще се радваме на нещо модерно и красиво с нови технологии.

Най-яркият ми спомен е като вкарах гол на Левски, победихме с 3:0 на „Армията“. Отбелязах и не знаех накъде да тръгна от радост. Друг момент, който ми се е запечатал, е мачът с Блекбърн. При 3:0 беше страшно, нямаше и миг успокоение нито у нас футболистите, нито в хората по трибуните. Няма да забравя как поглеждах и виждах тази тълпа от привърженици, които викат и пеят песни.

Помня много добре първия път, когато стъпих на стадиона. Беше с екипа на Добруджа. Като юноша за първи път ме бяха взели в групата, за гостуване на ЦСКА. Бях 18 годишен, а треньор на „червените“ тогава беше Георги Василев, който ги направи шампиони. По-късно през годините често съм се сещал как това е било може би знак от съдбата за нещата, които се случиха с кариерата ми като футболист след това“.ОЩЕ НОВИНИ

image

Суперкомпютърът на Opta “определи” шампиона на Евро 2024

Финалът на Шампионската лига вече е в историята, но феновете не трябва да чакат дълго за следващото си футболно приключение, което ще е продължително и интересно. Цялото внимание на футболния свят вече е насочен към Евро 2024. Тазгодишният турнир, 17-и в историята, ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия с 24 […]

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]