Без категория

Честито Възкресение Христово!

от Стелиан Димитров

16.04.2023Днес е Великден, който е най-големият християнски празник, наричан “празник на всички празници”. Смята се, че Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Великден е подвижен празник и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. Според православната традиция, Великият пост предшества Възкресението на Христос. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Този пост е утвърден в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос и последната седмица от земния му живот, на неговите страдания и смърт на Кръста. През това време, християните се приготвят за достойното посрещане на празника, като се покаяват и очистват душите и телата си.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Принципът, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, е утвърден на Първия Вселенски събор през 325 година.

В навечерието на Великден, християните ходят на църква. След празничното богослужение, те отнасят запалените свещи от Благодатния огън вкъщи.

Честит Великден! Позволете си мечтите Ви да възкръснат!ОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]