Без категория

Честваме 3 март – 145 години от Освобождението

от BetNews

03.03.2023Навършват се 145 години от Освобождението на страната ни от османско иго. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на поредната Руско-турска война, превърнала се в освободителна за нас, българите.

Държавата ни, макар и все още разделена от големи свои територии, населени с българи (Македония и Източна Румелия остават владения на Османската империя), се появява отново на политическата карта на Европа като Княжество България, включващо северната част от страната и Софийска област.

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна. Историческият връх Шипка е един от центровете на тържествата. Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка.

Празничните прояви на Шипка започват в 11 часа с концерт на площадката пред Паметника на свободата. От 11.30 ч. премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще започне заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм “Света Богородица”. Пред паметника на освободителите на хълма Бунарджика ще се състои тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя. По традиция след това ще бъде отслужена панихида за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища.

Вечерта на площад “Централен” ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на военни формирования от Пловдивския гарнизон.

Ние помним и отдаваме почит на всички загинали в борбите за на нашето Освобождение. Честит празник, българи! ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]