Избор на редактора

Денис Коутс – най-добре платеният шеф във Великобритания (част 2)

от Свилен Станчев

29.10.2022


Снимка


Продължаваме с втора част на статията за Денис Коутс, собственик на Bet365. Хазартният гигант е една от най-големите онлайн платформи, която има над 19 милиона клиенти в около 200 страни по света. В нея работят над 3500 души, като това я прави най-големият частен работодател в Стоук он Трент.

Собственичката Денис Коутс основава компанията през 2000 година във Великобритания. Тя разработва платформа за онлайн спортни залагания, и с помощта на банков кредит от Роял Банк ъф Скотланд в размер на 15 милиона британски лири успява да го финансира и стартира година по-късно през март 2001 година.

Денис Коутс и историята на Bet365. Как започва всичко?
ПРОЧЕТИ

Денис Коутс не обича много да дава интервюта, не обича да й задават много въпроси за компанията и да отговаря на тях. Често информацията за нея идва от самата Коутс по имейл. Всяка година печели приза за най-богат изпълнителен директор и заявява, че заплатата й е изкарана с честен труд, макар и да е значително по-голяма от множество от най-богатите СЕО-та на компании във Великобритания.

Няколко интересни факти

Коутс и нейните двама братя, които управляват bet365, имат над 7 млрд. паунда лично богатство. Те са и сред най-големите данъкоплатци във Великобритания, като плащат повече от 500 млн. паунда годишно.

Изпълнителният директор на онлайн платформата печели средно по около 48 000 паунда на час и 20 000 пъти повече от средната заплата в Англия за година. Притежава 50% от bet365 и според бизнес изданието Forbes богатството й се оценява на около 5,5 милиарда долара. Заплатите й буквално се удвояват, даже утрояват през годините.

Основателката и собственичка на компанията за онлайн залагания Bet365 е спечелила 421 млн. паунда (495 млн. евро) само в рамките на 2020 г. от заплата. По този начин нейните лични приходи от дейността на хазартната компания възлизат на 1,3 млрд. паунда (1,53 млрд. евро) за последните 4 години, съобщава британското издание Guardian.

Освен това тя спечели и 48 милиона паунда дивиденти, като така общият ѝдоход нарасна на 469 милиона паунда. Последваха изказвания на недоволни и възмутени компании, като High Pay Center, които заявиха, че е неефективно определени лица да трупат богатство по този начин, но от Bet365 излязоха с тезата, че договореното възнаграждение е било напълно справедливо.

Заплатата й през изминалата година надхвърля с 50% тази, която е получила през 2019 година, тоест тя печели по 1.2 милиона паунда на ден, което е повече от заплатите на всички шефовете на компании от FTSE 100 взети заедно.

Нов Бонус Спорт за любителите на адреналина в игрални зали Magic Bet
ПРОЧЕТИ

И всичко това се случва на фона на световна пандемия, когато продажбите на Бет365 паднаха с 8% до сумата от 2.8 милиарда паунда, а печалбите се смалиха с 74% до близо 195 милиона паунда. Въпреки кризата компанията не е съкратила нито един от своите 3500 служители, не е намалила заплатите им, а те не са използвали схеми за отпуск. Освен това компанията е успяла да задели и е дарила 85 милиона паунда на благотворителната фондация.

Фондацията

Парите отиват за различни каузи – болници в местния Стоук, както и в Африка, Филипините и др. Освен това Денис Коутс финансира приюти за животни, обучение в училища, гимназии, програми за болни от аутизъм и още десетки социални дейности.

На практика успехът на Денис Коутс е най-малкото феноменален. Тя буквално изгражда царство в залозите с този сайт, защото Bet365 е абсолютният доминант в сферата и това се доказва от приходите и клиентите им спрямо конкуренцията. За 21 години Bet365 е привлякъл над 6 милиона клиенти и се е развил и разпръснал в 200 държави в целия свят. С приходи от 2,81 милиарда паунда само през 2020-2021 г., bet365 е империя за спортни залагания с една от най-мощните жени визионери в света.

Азиатецът, вдъхновил герой в „Казино“ на Скорсезе, загубил $10 млн. от Тръмп
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]