Геймблинг

Депутатите искат да увеличат броя на населените места без игрални зали

от BetNews

30.04.2024Предлагат хазартни игри да се организират в градове и села с над 10 или 15 000 жители

Да се увеличи броят на населените места без игрални зали и казина – за такава промяна настояват депутати в приетия на първо четене в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Според Станислав Богдански, Александър Вълчев, Цветан Предов и Филип Станев от „Има такъв народ“ (ИТН) минималният брой жители в дадени град или село трябва да бъде 10 000, за да се провеждат в тях хазартни игри. Климент Шопов и Петър Петров от „Възраждане“ предлагат този праг да бъде 15 000 души.

Сред останалите предложения на депутатите са за увеличаване на разстоянието между билбордовете с хазартна реклама и училищата и детските градини. Според приетия на първо четене законопроект промоционалните материали на операторите следва да са разположени на не по-малко от 100 метра от учебните заведения. Четиримата народни представители от „Има такъв народ“ са внесли предложение то да стане поне половин километър.

„Разстоянието от 100 метра е толкова незначително, че учениците ще виждат хазартната реклама от прозорците на училището, в което се обучават“, посочват в мотивите си те.

Повишена финансова отговорност 

Гроздан Караджов, също от ИТН, е внесъл друго предложение – да се увеличи размерът на годишните вноски, които организаторите на хазартни игри са длъжни да правят за социално-отговорно поведение. За онлайн залаганията Караджов предлага сумата да стане 60 000 лева (от 50 000 лева досега), за игри в игрално казино – 20 000 лева (10 000 лева досега) и за всички останали хазартни игри – 10 000 лева (5000 лева досега). Кристина Петкова, Елисавета Белобрадова и Илина Мутафчиева стигат дори по-далеч, като предлагат сумите да станат съответно 100 000, 25 000 и 10 000 лева.

Относно рекламата депутатите от „Възраждане“ искат игралните зали и казината да могат да се рекламират единствено непряко на своите сгради. В предложението си те разписват допустимо изключение за разпространение на информация за игрите, тегления, тиражи и печалби, свързани с „Български спортен тотализатор“. Изключение от забраната за хазартна реклама за тотото предвиждат със свои редакции и вносителите на законопроекта – Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Целта е да се даде възможност на „БСТ“ да развива дейността си, тъй като за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си, Законът за хазарта предвижда постъпленията на ДП „БСТ“ да се разпределят задължително за дейности по физическо възпитание и спорт, както и за култура, посочват те.

Ангажиментът на държавата 

Михаил Камбарев, Андрей Цеков и Александър Симидчиев от ПП-ДБ пък предлагат да се добави забрана за реклама на хазартни игри върху имущество, което е държавна и общинска собственост. По думите им целта е не само да се ограничи влиянието на хазарта върху обществото, но и да се подчертае ангажиментът на държавата и общините за защита на гражданите.

Петър Кьосев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ също е внесъл предложение за изменение на законопроекта. То е свързано с противоречие между приетите текстове и европейското и националното законодателство, според които доставчиците на посредници на услуги нямат задължение да търсят и установяват факти и обстоятелства, указващи извършването на неправомерна дейност от страна на администратори, собственици на дадени интернет страници. Според предложената редакция доставчиците на такива услуги ще трябва да спират достъпа до интернет страници, чрез които се организират хазартни игри от лица, нямащи действащ лиценз.

Рисково поведение

Министърът на финансите и министърът на здравеопазването следва да определят в наредба максимален престой на интернет страници на хазартен оператор, предлага Божидар Божанов от ПП-ДБ. Освен това, те трябва да посочат още максимална загуба за определен период, след която да бъдат включени в регистъра за уязвими лица.

Припомняме, че промените в Закона за хазарта се очаква да бъдат гласувани на второ четене от Народното събрание на извънредно заседание днес.ОЩЕ НОВИНИ

image

Суперкомпютърът на Opta “определи” шампиона на Евро 2024

Финалът на Шампионската лига вече е в историята, но феновете не трябва да чакат дълго за следващото си футболно приключение, което ще е продължително и интересно. Цялото внимание на футболния свят вече е насочен към Евро 2024. Тазгодишният турнир, 17-и в историята, ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия с 24 […]

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]