Избор на редактора

Детелин Баялцалиев пред Betnews: Новото правило е съдията винаги да е прав

от Кирил Лулев

15.07.2022


Снимка


Имаше ли дузпа или нямаше дузпа? Кога играта с ръка се наказва и кога не се? Привържениците на футбола вече са тотално объркани. Промените на правилата на играта, които се правят всяка година не помагат за подобряването на това чувство. Международният борд на футболните асоциации известен като IFAB и тази година имаше какво да смени по отношение на правилника. Какво можем да направим по въпроса? Как да ви помогнем да се ориентирате, какво е отсъдил съдията и защо не го е направил? Как да блеснете и да спечелите басове и спорове, докато гледате футболни мачове? Разговаряме с един от най-добрите съдийски инструктори и анализатори в България – Детелин Баялцалиев.

Игра с ръка

Играта с ръка винаги е било едно от най-оспорваните положения във футболната игра. От кварталните мачлета на малки вратички до финали на Шампионската лига, няма единомислие по този въпрос. Кога ръката е близо до тялото и не пречи на топката, кога е в естествено положение (каквото и да означава това), ако футболистът предпазва лицето си от удара това нарушение ли е? Още не е започнал този сезон и отново се появиха коментари за отсъждания на съдията. Имаше ситуация в мача ЦСКА 1948 – Левски, при която сините искаха да има дузпа в тяхна полза.

„В тази конкретна ситуация, реферът Ивайло Стоянов прецени, че ръката е извършвала естественото си движение. Тоест нейното положение в този момент не е нарочна постановка, за да попречи на топката да отиде към вратата. Тук гледаме завъртането на тялото и къде се намират ръцете на защитника. Дали са разперени, свити в лакътя и други подробности. Правилото е направено, че съдията винаги да е прав. Сега не отсъди дузпа и сме съгласни с него. Ако беше отсъдил, щяхме да обясним, че ръката стърчи, свита е в юмрук и стегната. Тя е в такова положение, че не позволява на топката да продължи пътя си към вратата. Ако защитникът имаше часовник, топката щеше да му го счупи. И отсъждайки евентуална дузпа, съдията пак щеше да е прав“, обясни Баялцалиев.

Системата ВАР няма думата тук. Според съдийския анализатор, тя не може да се намеси и няма как да коригира решението на съдията.

„Всичко зависи от комуникацията между рефера и хората в буса. Ако съдията е преценил и е казал, че ръката е в естествено положение, неговите колеги не могат да заявят – не, не е естествено. И да му заповядат да отива и да гледа ситуацията на екрана. И какво излиза, пак съдията е прав и каквото е преценил е меродавно. Лошото е, че в България хората много се нервират на някои решения. И това е така, защото няма еднаквост в интерпретацията на правилата, спрямо всички отбори“, заяви бившият международен съдия специално за BetNews.

Засада

Бордът е направил промени най-вече в правилото за засада през настоящия сезон. „Новото е, че ако защитник се опита да играе с топката, но го направи нескопосано и тя отиде в противников играч, това не го освобождава от засадата. Общо взето, ако бранител посегне да ритне топката или я удари с темето си и без да иска я изпрати към съперник, има засада. Единствено може да не се отсъди, при положение защитникът подаде пас към своя противник“, разясни ситуацията Баялцалиев.

Има и още едно решение, което засяга временните мерки по време на пандемията. Петте смени вече официално са разрешени, като опция за треньорите.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]