Избор на редактора

ЕС готви нови мерки за по-лесно разпознаване на рисково хазартно поведение

от BetNews

27.12.2022Европейският съюз подготвя въвеждане на нови мерки за по-лесно разпознаване на рисково хазартно поведение. Това съобщава сайтът igamingbusiness.com.

За приемането на тези мерки настояват от Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). От там призовават Европейската комисия да въведе общоевропейски стандарти за маркери на вредата от хазарта. Целта е да се създадат последователни подходи за намаляването на неблагоприятните последствия в целия континент.

Европейският комитет по стандартизация (CEN) създава редица европейски стандарти, които се използват в търговията в държавите-членки, пишат от igamingbusiness.com. Европейските стандарти включват редица спецификации за определени продукти, които се продават в ЕС.

Комитетът в момента провежда гласуване измежду своите членове, националните органи по стандартизация на европейските страни, за да определи дали предложението на EGBA трябва да бъде одобрено. Резултатът трябва да стане ясен до края на годината.

Редица учени, занимаващи се с вредата от хазарта, също подписаха писмо в подкрепа на стандарта. Сред тях са професор Сали Гейнсбъри от университета в Сидни, д-р Марк Грифитс от университета Нотингам Трент и Емили Арден-Клоуз от университета в Борнмът.

“Като експерти и организации, работещи за предотвратяване на вредите от хазарта в Европа, надеждните маркери на вредата са от решаващо значение, за да ни помогнат да идентифицираме проблемното хазартно поведение и да разберем как то води до вреда, свързана с хазарта. Видовете хазартно поведение, които се класифицират като маркери на вреда, могат да варират в зависимост от операторите, организациите за предотвратяване на вредите и страните, което може да означава, че някои подходи за превенция са неоптимални”, казват те.

По думите им, един добре информиран и споделен списък с маркери за вреда, включващ най-добрите практики и най-новите налични изследвания, би осигурил достоверен и надежден показател за точно откриване на рисково поведение във всички типове игри и контексти на играчите.

„Създаването на стандарт би помогнало за по-ефикасно и по-бързо откриване на рисково хазартно поведение и с него би помогнало за постигане на целите на политиката на националните власти по хазарта за защита на техните граждани от вреди, свързани с хазарта“, допълват експертите.

Ако предложението бъде прието, учените, здравните експерти, властите, операторите и потребителските организации ще участват в консултации при разработването на стандарта.

По-рано тази година проучване , поръчано от Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA) и проведено от д-р Маргарет Каран от City University of London, установи „значителни разлики“ в начина, по който различните европейски държави наблюдават и маркират случаи на проблем с хазарта.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]