Избор на редактора

ЕС готви нови мерки за по-лесно разпознаване на рисково хазартно поведение

от BetNews

27.12.2022Европейският съюз подготвя въвеждане на нови мерки за по-лесно разпознаване на рисково хазартно поведение. Това съобщава сайтът igamingbusiness.com.

За приемането на тези мерки настояват от Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). От там призовават Европейската комисия да въведе общоевропейски стандарти за маркери на вредата от хазарта. Целта е да се създадат последователни подходи за намаляването на неблагоприятните последствия в целия континент.

Европейският комитет по стандартизация (CEN) създава редица европейски стандарти, които се използват в търговията в държавите-членки, пишат от igamingbusiness.com. Европейските стандарти включват редица спецификации за определени продукти, които се продават в ЕС.

Комитетът в момента провежда гласуване измежду своите членове, националните органи по стандартизация на европейските страни, за да определи дали предложението на EGBA трябва да бъде одобрено. Резултатът трябва да стане ясен до края на годината.

Редица учени, занимаващи се с вредата от хазарта, също подписаха писмо в подкрепа на стандарта. Сред тях са професор Сали Гейнсбъри от университета в Сидни, д-р Марк Грифитс от университета Нотингам Трент и Емили Арден-Клоуз от университета в Борнмът.

“Като експерти и организации, работещи за предотвратяване на вредите от хазарта в Европа, надеждните маркери на вредата са от решаващо значение, за да ни помогнат да идентифицираме проблемното хазартно поведение и да разберем как то води до вреда, свързана с хазарта. Видовете хазартно поведение, които се класифицират като маркери на вреда, могат да варират в зависимост от операторите, организациите за предотвратяване на вредите и страните, което може да означава, че някои подходи за превенция са неоптимални”, казват те.

По думите им, един добре информиран и споделен списък с маркери за вреда, включващ най-добрите практики и най-новите налични изследвания, би осигурил достоверен и надежден показател за точно откриване на рисково поведение във всички типове игри и контексти на играчите.

„Създаването на стандарт би помогнало за по-ефикасно и по-бързо откриване на рисково хазартно поведение и с него би помогнало за постигане на целите на политиката на националните власти по хазарта за защита на техните граждани от вреди, свързани с хазарта“, допълват експертите.

Ако предложението бъде прието, учените, здравните експерти, властите, операторите и потребителските организации ще участват в консултации при разработването на стандарта.

По-рано тази година проучване , поръчано от Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA) и проведено от д-р Маргарет Каран от City University of London, установи „значителни разлики“ в начина, по който различните европейски държави наблюдават и маркират случаи на проблем с хазарта.ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]