Избор на редактора

Европейският комитет по стандартизация готви общоевропейски стандарт за безопасен хазарт

от BetNews

20.01.2023



Европейския комитет по стандартизация, основният орган за развитието на общи европейски стандарти, гласуваха за създаването на европейски стандарт за безопасен онлайн хазарт. Предложението бе дадено от Европейската игрална и бетинг асоциация с крайна цел – увеличаване на защитата на европейските потребители, съобщиха от Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИД).

Признаците, по които се определят границите на безопасното залагане, представляват промени в поведението на клиентите като бързина и продължителност на игра. Те могат да се използват, за да се идентифицира рисково и опасно игрално поведение.

Изброените са ключови в бъдещото развитие на навременна превенция, насочена към предотвратяване на евентуални вреди, става ясно от съобщението на АИИД.

Редица организатори, както и специалисти от здравния сектор, използват сходни признаци, по които определят безопасната игра, но към този момент не съществува общ списък, който да обединява дефинициите в единен документ.

През декември 2022 г. се проведе гласуването в Европейския комитет по стандартизация и работата по създаването на текста се очаква да започне в първото тримесечие на 2023 г.

В политиката на комитета е заложено учени, здравни експерти, политици, оператори и организатори на игри да участват в дискусиите чрез национални делегации. Стандартът, който предстои да се изработи, е изцяло доброволен, но при преценка може да се добави към законодателството.

По този повод главният секретар на Европейската гейминг асоциация – Маартен Хайер, е заявил: „За нас е привилегия, че Европейския комитет по стандартизация одобри предложението на Европейската игрална и бетинг организация да създаде стандартизиран списък, който да включва признаците на вреда. Благодарни сме им за оказаната подкрепа. Това решение е ключова стъпка към по-безопасния хазарт в Европа. В процеса на осъществяването комитетът ще предостави невероятна възможност на заинтересованите страни да обединят експертизата си и да подкрепят отговорната игра. Очакваме и занапред да допринесем със знанията и опита ни в областта на хазарта”.

„Приветстваме решението на Европейския комитет по стандартизация да започне работа по създаването на европейски стандарт за безопасен онлайн хазарт. Това е тема, която вълнува участниците в индустрията. Подобен документ ще внесе повече яснота относно безопасната игра и ще даде насоки на операторите как да съдействат на потребителите в риск”, е заявил Ангел Ирибозов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на игралната индустрия в България.

Хазартният бранш и НСС работят върху кодекс за отговорна реклама
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]