Любопитно

Финландия инвестира печалбите от хазарт в социални дейности

от Николай Чочев

19.10.2021Страната е първата в Европа и петата в света, която приела тази политика.

От 2013 г. насам Европейският парламент цели да създаде свободен пазар на хазарта във всички членки на Европейския съюз. Почти 10 години по-късно обаче, една страна и до сега отказва да се поддаде на натиска и ограниченията, които са налагани в общността. Става въпрос за Финландия, в която въпреки невероятната популярност на хазарта, всички дейности в този сектор, са строго регулирани от държавните органи. Така страната успява да защити вътрешния си монопол над бранша.

Хазартния сектор на Финландия е изключително успешен, като страната успява да създаде първата ефективна и популярна система със социално отговорна роля. Някои решения на местното правителство може и да изглеждат доста изненадващи за останалите европейски държави. Но на практика, хазартните дейности там не са само забавление, а и начин гражданите да подпомагат съвсем законно благотворителните организации.

Казината във Финландия използват средствата си за благотворителни цели и социална подкрепа

Може би е изненадващо, но е факт – голяма част от казината там дават значителна част от приходите за благотворителност и социални дейности. С още по-големия интерес към хазартния бизнес напоследък, освен физическите обекти на казина, във Финландия вече могат да бъдат открити и игрални автомати почти навсякъде – от супермаркети, хотели, ресторанти, барове до бензиностанции. Въпреки това, за разлика от други европейски страни, печалбите в хазартния бизнес, най-често се изразходват за подобряване на различни социални сфери и задоволяване на нуждите на населението. Финландия дори е оценена като първата държава в Европа и петата в света, приела тази политика.

Много чужденци се изненадват от огромния брой хора, които на външен вид изглеждат уравновесени и консервативни, но в действителност са много страстни комарджии. Най-удивителното обаче е, че Финландия е страна, където тази страст към хазарта се изразява в постепенно подобряване на качеството на живот на всички тези граждани.

Кои социални сфери се възползват от печалбите на хазартния бизнес?

Средствата, спечелени от развлечения, като игра на маса или слот машини в казината на Финландия, най-често се изразходват за подкрепа на:

  • Организации за закрила на детето;
  • Доброволчески организации;
  • Подкрепа на хора с увреждания;
  • Здравни услуги за зависими от алкохол или наркотици;
  • Пенсионни фондове
  • Кризисни центрове и др.

Финансовата помощ цели да подобри процента на заетостта в страната и да подпомогне рехабилитацията на възрастни хора и хора с увреждания. Освен това подкрепа имат право да получат и семейства, в които родителите и децата са изправени пред трудни житейски ситуации.

През изминалите няколко години общата сума пари, изразходвана за социална помощ, достига близо 400 милиона евро годишно. Финландия предлага помощ и на хазартно зависимите. Ако играчът е склонен да се ангажира прекалено много със залози и игри, без да забелязва, че финансовото му състояние се влошава или пък пренебрегва ежедневните си задължения, финландското правителство му предлага подкрепа по различни начини, защото именно тя е ключът към просперитета на нацията като цяло.

Очаквайте още подобни интересни новини от хазартния бранш на BetNews.bg!ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]