Избор на редактора

ГЕРБ и ДПС предлагат забрана на хазартната реклама и ограничения на казината

от Иван Гергов

24.04.2024Първата и третата по численост парламентарни групи в Народното събрание – ГЕРБ и ДПС, внесоха предложение за изменение на Закона за хазарта. Промените бяха представени на съвместен брифинг от вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев.

Новите текстове предвиждат забраната на рекламата на хазартни игри във всякакъв тип медии – телевизия, радио и печат, но и електронни медии (които по закон не се следят от СЕМ), като ще бъде позволена единствено външната такава – на билборди например, но те следва да са далеч от училища и други обществени сгради.

Букмейкъри и други хазартни оператори ще могат да се рекламират и върху спортна екипировка, което значи, че потокът на финансиране към спортните клубове няма да секне, заради което спортните клубове се обявяваха против подобни идеи в миналото.

ДПС и ГЕРБ единни в промените

„Измененията са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. Тъй като за никого не е тайна, че през последните 3 години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество и това наложи да бъдат предприети съответните мерки“, аргументира предложенията Теменужка Петкова от ГЕРБ, която заедно с Йордан Цонев от ДПС дадоха съвместен брифинг в кулоарите на парламента.

Увеличават се вноските, които правят хазартните операторите по отношение на тяхната социална отговорност – предвидено е 50% от тези средства да отиват по линия на Министерството на здравеопазването, което пък ще ги разпределя за лечение на хазартна зависимост.

Законопроектът отлежава много дълго време, но не е било намерено време за реализирането му. Отговаря обаче на обществените очаквания и на настояванията на редица НПО-та като родителски организации, подчерта на свой ред Йордан Цонев от ДПС, който е и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Орязват и физическите казина

Освен забраната на реклама, в законопроекта има и други промени. Първата заложена мярка в законопроекта е хазартни зали да има само в населените места с над 5000 души население.

„1100 са залите в България, мисля, че сме може би на първо място в Европа по този отрицателен показател. Освен това се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели на хазартна дейност“, даде подробности председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Цонев изрично подчерта – основната цел обаче е ограничаването на рекламата на хазарт.

„Забранява се рекламата в телевизии, в медии, включително онлайн – сайтове, печатни медии, във всички видове. Разрешава се реклама само върху билбордове и то далеч от училища и други обществени заведения. Забранява се реклама върху обществени сгради. Остава върху спортна екипировка, и то, ако не е предназначена за малолетни и непълнолетни. Остава и в спортни зали – там.“

Припомняме, че преди няколко седмици мнозинството в парламента отхвърли близко по съдържание предложение, дошло от парламентарната група на „Възраждане“, което предвиждаше забраната на хазарт навсякъде извън конкретните игрални обекти.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]