Избор на редактора

Хазартната комисия в Обединеното кралство алармира за злоупотреба със статистистически данни

от BetNews

14.08.2023Невярната информация е свързана най-често с темата за нивото на проблемния хазарт

Злоупотреба със статистически данни откри Комисията по хазарта в Обединеното кралство. Това стана ясно, след като организацията публикува отворено писмо от изпълнителния си директор Андрю Роудс.

От документа става ясно, че комисията е получила различни мнения и становища, свързани с разработването на т.нар. Бяла книга на правителството на Великобритания относно реформата на хазарта.

„Всеки има право да изложи своя аргумент или мнение и в последно време има малък недостиг на това. Не е работа на Комисията по хазарта да се опитва да реферира всички точки в дебата – малко вероятно е да успеем – и това не би било добро използване на ресурсите. Въпреки това, колкото и всеки да има право да представи своите аргументи, това, което е напълно неприемливо, е злоупотребата със статистика в подкрепа на този аргумент“, гласи част от отвореното писмо.

По думите на Роудс злоупотребата със статистически данни относно хазарта е нараснала значително. Невярна информация се цитира от хазартни оператори, търговски организации, благотворителни организации, медии, собственици на спортни обекти и др.

„Комисията дори е получила (или е била копирана в) жалби за злоупотреба със статистика от трети лица, където самите жалбоподатели са злоупотребили със статистика. Други се опитаха да разчитат на данни, които според авторите не са достатъчно надеждни, за да направят тези заключения“, посочва изпълнителния директор на хазартната комисия на Острова.

Злоупотреба с невярна информация

Най-честата злоупотреба през последните месеци е по отношение на нивото на проблемния хазарт във Великобритания и обединяването на темите за проблемния хазарт и вредите, свързани с хазарта.

Проблемът с хазарта и вредата, свързана с хазарта, са две отделни, но свързани понятия, посочват от комисията. От там обясняват, че терминът „проблемен хазарт“ означава хазарт до степен, която компрометира, разстройва или уврежда семейни, лични или развлекателни занимания. Тя може да бъде измерена с редица инструменти за скрининг, като организацията използва предимно PGSI (индекс на тежестта на проблема с хазарта).

Когато става въпрос за вредите, свързани с хазарта, във фокуса са неблагоприятните въздействия от хазарта върху здравето и благосъстоянието на отделни лица, семейства, общности и общество. „Няма единна, призната мярка за свързаните с хазарта вреди, но Комисията разработва нови въпроси за проучване, които ще ни дадат много по-добро разбиране на този проблем. Те ще бъдат включени в предстоящото проучване на хазарта за Великобритания, заедно с PGSI“, коментира Роудс.

Според него множество лица и организации са злоупотребили със статистиката за проблемния хазарт, за да създадат неточна картина. Той дава пример с аргумента, че „99,7 процента от хората, които играят хазарт, го правят, без да бъдат ощетени“. Това не е вярно и изкривява статистиката, казва изпълнителният директор на хазартната комисия.

Той цитира данни от Здравното проучване за Англия за 2021 г., които показват, че от хората на 16 и повече години, които са залагали през последните 12 месеца, 0,8 процента са имали проблем с хазарта. Информацията е базирана на PGSI или DSM-IV (диагностика и Статистически наръчник за психични разстройства, 4-то издание).

Друго твърдение, базирано на непълна или невярна информацие, според Андрю Роудс, е, че определени видове хазартни дейности са „по-малко рискови“ и следователно трябва да се ползват с по-нисък контрол от гледна точка на проблемно хазартно съдържание. Това също не е вярно и е подвеждащо, смята Роудс.

„Знаем, че нивата на проблемни хазартни игри варират в зависимост от дейността – от 0,9 процента от тези, които играят на националната лотария, до 2,8 процента от тези, които залагат на конни надбягвания (офлайн) и 8,5 процента от тези, които участват в онлайн хазарт на ротативки, казино или бинго.

Ето защо Бялата книга на правителството е особено фокусирана върху тези по-рискови области. Въпреки това, разбира се, не само типът дейност, в която потребителят участва, е важен за определянето на риска, но също така и в колко хазартни дейности участва, тъй като тези, които участват в повече дейности, са по-склонни да имат проблеми с хазарта“, се пише в отвореното писмо.

Боравене с данни

Друг проблем, който комисията забелязва, са опитите за сравняване на статистически данни с цел извеждане на конкретна тенденция. „Това, на пръв поглед, не е неразумно нещо. Всъщност комисията публикува данни за тенденциите от редица свои проучвания. Виждали сме обаче примери за правене на сравнения, при които авторите на доклади са посочили ясно, че докладите не могат да бъдат валидно сравнявани поради ограничения, често свързани с проблеми със събирането на данни поради пандемията Covid-19 или промени, направени в методологиите на проучването“, посочва изпълнителният директор на хазартната комисия.

Той отбелязва, че това, което става ясно от статистиката, е, че процентът на проблемния хазарт като цяло е нисък в сравнение с нивото на участие, но и че картината е по-сложна и изисква статистиката да бъде правилно разбрана и използвана при обсъждане тези въпроси.

От хазартната комисия отбелязват, че традиционно практиката на организацията е да приема, че всяка злоупотреба с официалната статистика е била случайна. Тя ще поиска от страните, използвали неточни данни, да коригират своите становища.

В случай, че това не се случи, комисията предупреждава, че ще отнесе въпроса до Службата за регулиране на статистиката. Комисията също така си запазва правото да оспори публично злоупотребата със статистически данни от която и да е страна, ако те не успеят да коригират своите неправилни данни, казва още Андрю Роудс.

Припомняме, че ревизията на Закона за хазарта във Великобритания започна преди повече от три години. Очакваше се Бялата книга да излезе към края на 2021 година.

Реформата на хазарта във Великобритания отново се отлага
ПРОЧЕТИ

За да бъде изживяването от хазартните игри приятно и вълнуващо, играчите трябва запазват контрол над ситуацията и да залагат отговорно. BetNews ви съветва да залагате разумно!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК за още интересни новини от развлекателния сектор.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]