Новини

Хазартният бизнес се включи в националния протест срещу COVID-мерките

от Екип

08.09.2021Това е първият ни репортаж от събитието днес, което екипът на BetNews.bg отразява, за да ви информира с повече материали, гледни точки и видео.

Милен Тотев, председател на Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България: “Плащаме си данъците и искаме да работим!”

Днес хазартният бизнес също се включи в националния протест срещу COVID-мерките. Претенциите на бранша са, че няма логика в противоепидемиологичните мерки, които предвиждат затваряне на игралните зали и казината в 23 часа.

“На практика излиза, че до 23:00 часа игралните автомати не заразяват, а след този час рязко започват да заразяват с коронавирус. Посещенията от 07:00 до 23:00 в игралните зали са много по-малко. Казината по морските курорти се надяват на посещаемост нощем. А в Свиленград има 5 казина, което е дори повече от София, и целият град се издържа от хазартен туризъм. При тези ограничения всичко загива”, коментира Милен Тотев, председател на Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България. Организацията обединява над 100 фирми, които са оператори на хазартни игри, игрални зали и казина, както и такива, които извършват производство. Тотев напомня, че живата игра е вечерта.

“Между клиента, който залага на рулетката и крупието, което е на колелото и върти топчето, има над 1,5-2 метра разстояние. Изпратихме декларация до държавните институции, че не е удачно да ни затварят. Трябва да работим с 50 % заетост, а при 30 игрални автомата в залата трябва да има не повече от 15 души. Но ако имаме толкова клиенти 7-8 часа в залата, ще трябва да дадем банкет”, обяснява Милен Тотев.

Той сподели, че ако властта не ги чуе, ще продължат протестните действия заедно с ресторантьорите и хотелиерите.

“Имаме обща кауза – да ни се даде възможност да работим!”, категоричен е Тотев.

Той сподели и други неуредици, с които се сблъсква хазартният бизнес.

“С промяната на Закона на корпоративното подоходно облагане, който  излезе през декември миналата година, успяхме да извоюваме 44-то НС да приеме да се намали данъка, който плащаме всяко тримесечие за игралните автомати. Стана така, че в момента плащаме за дните, в които сме работили. Но с наложените пандемични мерки реално работим до 23 часа, а дължим данък за цяло денонощие, въпреки, че от 23:00 до 07:00 ч. сме затворени”, подчертава Тотев.

Той допълва, че до 31 март с промяната на Закона за хазарта от миналата година, е предвиден данък “Превенция”, който се плаща ежегодно за обект. “Платили сме по 5000 лева за всяка игрална зала и 10 000 лева за всяко казино. Издължили сме налога и пак не можем да работим.

Достатъчно си платихме за COVID-кризата. На 13 март 2020 г., когато бяхме изцяло затворени си внесохме данъка без да сме работили, а залите и казината, които отвориха на 1 юни миналата година са платили данъка за три месеца, защото Законът беше такъв – дори и един ден да работиш, дължиш за три месеца. Законът вече е променен и сега се плаща данък само за дните, в които обектите са работили. Но пък сега ни ограничават работното време. Какво да направим с втората смяна, която идва в 19 часа на работа и е до сутринта? Служителите са принудени да затворят в 23 часа и остават да пазят до сутринта, защото не можем да включваме и изключваме машините”, споделя председателят на Сдружението.

По думите му никоя институция до момента не ги е поканила на дебат, за да чуе исканията им. Единствено имали срещи и водили преговори с НАП миналата година при промяна Закона за хазарта.

Проблемът при нас стана двоен. От една страна COVID-кризата и от друга затварянето на Държавната комисия по хазарта и прехвърлянето и към НАП. Но приходното ведомство все още не работи както трябва. Преписките ни се бавят. По Закон до 30 дни трябва да се произнесат по наши искания за подмяна на игрални автомати, но чакаме по 2-3 месеца. Разбираме, че трябва да се назначат експерти, да се обучат, но хазартният бранш плаща достатъчно големи данъци и НАП трябва да назначи подготвени хора, които да работят по преписките”, изтъква Милен Тотев.

До момента, час след началото на събитието, бройката на протестиращите на площада се увеличи на около 10.000 човека. Очаквайте още информация и видео на случващото се, което екипът на BetNews.bg ще проследи за вас.

Снимки: BetNews.bgОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]