Новини

Хазартният бизнес се включи в националния протест срещу COVID-мерките

от Екип

08.09.2021Това е първият ни репортаж от събитието днес, което екипът на BetNews.bg отразява, за да ви информира с повече материали, гледни точки и видео.

Милен Тотев, председател на Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България: “Плащаме си данъците и искаме да работим!”

Днес хазартният бизнес също се включи в националния протест срещу COVID-мерките. Претенциите на бранша са, че няма логика в противоепидемиологичните мерки, които предвиждат затваряне на игралните зали и казината в 23 часа.

“На практика излиза, че до 23:00 часа игралните автомати не заразяват, а след този час рязко започват да заразяват с коронавирус. Посещенията от 07:00 до 23:00 в игралните зали са много по-малко. Казината по морските курорти се надяват на посещаемост нощем. А в Свиленград има 5 казина, което е дори повече от София, и целият град се издържа от хазартен туризъм. При тези ограничения всичко загива”, коментира Милен Тотев, председател на Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България. Организацията обединява над 100 фирми, които са оператори на хазартни игри, игрални зали и казина, както и такива, които извършват производство. Тотев напомня, че живата игра е вечерта.

“Между клиента, който залага на рулетката и крупието, което е на колелото и върти топчето, има над 1,5-2 метра разстояние. Изпратихме декларация до държавните институции, че не е удачно да ни затварят. Трябва да работим с 50 % заетост, а при 30 игрални автомата в залата трябва да има не повече от 15 души. Но ако имаме толкова клиенти 7-8 часа в залата, ще трябва да дадем банкет”, обяснява Милен Тотев.

Той сподели, че ако властта не ги чуе, ще продължат протестните действия заедно с ресторантьорите и хотелиерите.

“Имаме обща кауза – да ни се даде възможност да работим!”, категоричен е Тотев.

Той сподели и други неуредици, с които се сблъсква хазартният бизнес.

“С промяната на Закона на корпоративното подоходно облагане, който  излезе през декември миналата година, успяхме да извоюваме 44-то НС да приеме да се намали данъка, който плащаме всяко тримесечие за игралните автомати. Стана така, че в момента плащаме за дните, в които сме работили. Но с наложените пандемични мерки реално работим до 23 часа, а дължим данък за цяло денонощие, въпреки, че от 23:00 до 07:00 ч. сме затворени”, подчертава Тотев.

Той допълва, че до 31 март с промяната на Закона за хазарта от миналата година, е предвиден данък “Превенция”, който се плаща ежегодно за обект. “Платили сме по 5000 лева за всяка игрална зала и 10 000 лева за всяко казино. Издължили сме налога и пак не можем да работим.

Достатъчно си платихме за COVID-кризата. На 13 март 2020 г., когато бяхме изцяло затворени си внесохме данъка без да сме работили, а залите и казината, които отвориха на 1 юни миналата година са платили данъка за три месеца, защото Законът беше такъв – дори и един ден да работиш, дължиш за три месеца. Законът вече е променен и сега се плаща данък само за дните, в които обектите са работили. Но пък сега ни ограничават работното време. Какво да направим с втората смяна, която идва в 19 часа на работа и е до сутринта? Служителите са принудени да затворят в 23 часа и остават да пазят до сутринта, защото не можем да включваме и изключваме машините”, споделя председателят на Сдружението.

По думите му никоя институция до момента не ги е поканила на дебат, за да чуе исканията им. Единствено имали срещи и водили преговори с НАП миналата година при промяна Закона за хазарта.

Проблемът при нас стана двоен. От една страна COVID-кризата и от друга затварянето на Държавната комисия по хазарта и прехвърлянето и към НАП. Но приходното ведомство все още не работи както трябва. Преписките ни се бавят. По Закон до 30 дни трябва да се произнесат по наши искания за подмяна на игрални автомати, но чакаме по 2-3 месеца. Разбираме, че трябва да се назначат експерти, да се обучат, но хазартният бранш плаща достатъчно големи данъци и НАП трябва да назначи подготвени хора, които да работят по преписките”, изтъква Милен Тотев.

До момента, час след началото на събитието, бройката на протестиращите на площада се увеличи на около 10.000 човека. Очаквайте още информация и видео на случващото се, което екипът на BetNews.bg ще проследи за вас.

Снимки: BetNews.bgОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]