Избор на редактора

Хазартният бранш подписа меморандум за социално отговорна реклама

от BetNews

02.01.2023Компаниите, лицензирани да организират хазартни игри онлайн в България, подписаха съвместен меморандум, в който са описани основните принципи и правила за социално отговорна реклама на тяхната дейност с грижа и отговорност към обществото.

Тези правила са в допълнение към изискванията за рекламата на хазартни игри, заложени в Закона за хазарта, и представляват доброволни допълнителни ограничения, които организаторите предприемат с оглед обществения интерес и с цел защита на уязвимите групи сред потребителите.

До този момент, меморандумът е подкрепен от Алфабет Гейминг ЕООД (alphawin.bg), Бробет Лимитед (efbet.com), Електра Уъркс Европа Лимитид (bwin.com), Кайзен Гейминг Интернешънъл Лимитед (betano.bg), Сезам Онлайн ЕООД (sesame.bg), Телематик Интерактив България ЕАД (palmsbet.com), Топ Бет ООД (8888.bg), Уин Бет Онлайн ЕООД (winbet.bg), Хилсайд (Ню Медия Малта) Пи Ел Си (bet365.com), Инбет Онлайн ЕООД (inbet.com), Бетмаркет АД (betmarket.bg)

Меморандумът се разглежда като многостранен инструмент и всички настоящи и бъдещи лицензирани по Закона за хазарта организатори на хазартни игри онлайн ще бъдат поканени да се присъединят към него.

Предстои среща между организаторите на хазартни игри и Националния съвет по саморегулация (НСС) през януари, на която да бъдат обсъдени приетите правила, както и допълнителни мерки, които биха могли да бъдат включени в Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, включително за рекламата на хазартни игри.

Хазартът спира да съобщава размерите на парични и предметни награди в рекламите си
ПРОЧЕТИ

Съгласно меморандума, компаниите, които са лицензирани за организиране на хазартни игри онлайн в Република България през 2023 г., няма да ангажират в своите реклами лица под 23-годишна възраст, няма да съобщават размера на бонуси, парични и/или предметни награди в радио и телевизионни реклами и няма да излъчват рекламни съобщения в радио и телевизия в часовия пояс от 5:00 до 18:00 ч., освен в рамките на излъчванията на спортни събития и мероприятия.

Специален акцент е договорката, че всяко излъчено рекламно съобщение ще съдържа призив за отговорна игра и разумно залагане.

С правилата, приети с този меморандум, организаторите поставиха акцент върху превенцията сред подрастващите и се договориха да не разполагат външна реклама в близост до училища и, както и досега, да не позиционират реклама на хазартни игри на детски или юношески спортни екипи.

Друго съществено решение в правилата е организаторите да избягват представянето на хазартните игри като възможно решение на социални, образователни, лични, финансови или професионални проблеми, като алтернатива на заетостта или като форма на финансова инвестиция или като приоритет в живота, например пред семейството, приятелите, професионалните или образователни ангажименти.

Повишаване на възрастта за участие в хазартни игри искат родители
ПРОЧЕТИ

Сред целите на меморандума е и да се ограничи въздействието от рекламата на нелицензираните брандове и сайтове, които представляват най-голям риск за уязвимите социални групи. Нелегалният хазарт е изключително опасно за обществото явление, като за борбата с него браншът разчита и на държавата, която има необходимите инструменти, но е готов за сътрудничество и партньорство и в този аспект.

В този смисъл е и решението на организаторите, подписали меморандума, да прекратяват отношенията си със свои партньори (афилиейти), които рекламират нелегален онлайн хазарт и да изискват и от бъдещите си партньори да не популяризират нелицензирани хазартни игри.

Разбирането на бранша е, че съвместната работа по темата с оглед постигане на максимална степен на социална отговорност ще продължи и за в бъдеще, включително и чрез дискусия с институциите.

НАП глоби хазартен оператор и телевизии заради нерегламентирани реклами
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]