Избор на редактора

Хеджирането като стратегия за управление на риска

от Свилен Станчев

01.11.2022Хеджирането е метод, използван най-често за минимализиране на риска или за гарантиране на печалба при спортни залози. По принцип това е стратегия за управление на риска, която спомага за по-малки загуби и поддържане на здравословен банкрол.

По същество хеджирането включва поставяне на нов залог на различен залог от този, на който първоначално е бил приложен. В зависимост от сценария, този подход може да осигури печалба без да се касае от крайния резултат или да намали евентуалните загуби, които би претърпял играчът, ако остане само с първия си залог. В крайна сметка всичко опира до ограничаване на потенциални загуби.

Кога трябва да се възползвате от хеджиране на залозите си?

  • когато ви бъде позволено да гарантирате залагане на печалба при спортно събитие;
  • за да смекчите загубите си и намалите щетите след по-рисков залог;
  • когато направите случаен залог.

Хеджиране за намаляване на вашите загуби

Ако сте загубили доверие в първоначалния си залог, хеджирането може да намали загубите Ви.

Ето и бърз пример: първоначално сте заложили 100 лева на Ливърпул, за да покриете спреда от -1.5 при (-110) за победа на Бърнли. Но преди мача трима ключови играчи от Ливърпул получават контузии и няма как да вземат участие – рискът се покачва и трябва да предприемете действия, за да се подсигурите.

При този сценарий може да хеджирате залога си по два начина. Да приемем, че противоположният залог, който на +1.5, е посочен на (-110). Може да заложите 100 лева на Ливърпул, за да покриете спреда, като в този случай ще бъдете сигурни, че ще спечелите 90 лева. Така ще изгубите само 10 лева, а не целия си залог.

Освен това може да направите частичен залог за хеджиране. Може да намалите общият размер на залога си за Ливърпул, залагайки 77 лева на Бърнли (при активен залог от 100 лева за Ливърпул). Ако Ливърпул спечелят, то вие ще си тръгнете с печалба от 13 лева. Ако Бърнли грабнат победата, то ще загубите 30 лева – резултат на печалба от 70 лева и загуба от 100 лева.

Има много комбинации, които може да ползвате в зависимост от ситуацията.

Връщане на случаен залог

И въпреки че не е много често срещано явление, чували сме за редица истории за случайни залози. След като направите залог, той не може да бъде отменен. В такъв случай хеджирането позволява незабавно да намалите евентуалните загуби, като заложите на противоположния резултат.

Формула за предотвратяване на загуба чрез хеджиране

Става въпрос за манипулиране на формулата за изчисление на печалбата от десетични коефициенти. В крайна сметка просто разделяте първоначалния си залог на десетичните коефициенти за хеджиране и изваждате едно:

Хедж залог = Оригинален залог / (Десетични коефициенти за хедж – 1)

Може ли да се използва хеджирането във всички случаи?

Не, хеджирането е различно при различните ситуации. Няма магическа формула, която да диктува кога да хеджирате залога си и кога да се въздържате от това. Хеджирането намалява маржовете ви на печалба независимо как го ползвате.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]