eSports

Хранителният режим на немските eSports атлети

от Стелиан Димитров

22.06.2021Кенче с енергийна напитка, пакетче чипс – най-вероятно това си представяте, когато чуете за хранителния режим на геймърите. Но дали се отнася за професионалните играчи в т.нар. “електронни спортове”?

„За енергийните напитки не мога да си кривя душата“, казва професор Ingo Froböse, завеждащият Институт по двигателна терапия и рехабилитация към Германския спортен университет в Кьолн. „Те са част от диетата на повечето eSports играчи, но в по-голямата си част храненето им е по-добро от това на обикновените хора“ – добавя още той.

Това сочат данните от третото им проучване, публикувано през февруари. Предните две изследвания са били концентрирани над тренировките, здравната култура, влиянието на медиите и психическото благосъстояние на eSports играчите. В проучванията са взели участие над 820 професионални играча в сферата на електронните спортове.

Енергийните напитки – неизменна част от електронните спортове

Консумацията на енергийни напитки в електронните спортове не е просто клише. Около 40% от анкетираните са потвърдили, че употребяват подобни стимуланти всеки ден, като средните стойност са около 1 кенче на седмица. Големите производители на енергийни напитки спонсорират eSports евентите и отборите в продължение на години. Като допълнение, много от този вид питиета се свързват с подобрение в представянето, като по този начин изглеждат още по-атрактивни за eSports играчите.

Тези отлични маркетингови стратегии могат да обяснят, защо консумацията сред геймърите е над средната. „Високите нива на захар в тези напитки са голям минус от здравна гледна точка. Нужно е консумацията им да се намали драстично“, казва Froböse, който препоръчва по време на игра да се ядат ядки и да се приемат леко подсладени чайове вместо енергийни напитки.

 

Въпреки тези резултати, геймърите консумират по-малко захар от обикновените хора, тъй като обикновените газирани напитки, шоколада и останалите сладки изделия са табу за тях. Към това можем да добавим и че геймърите ядат по-рядко джънк храни и готови за консумация продукти – средно под два пъти на седмица.

Месото е предпочитано пред зеленчуците

German Nutrition Society препоръчва да се ядат по 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Сред анкетираните само 15% от мъжете и 25% от жените успяват да покрият това изискване.

Въпреки че доста голям брой геймърите са вегетарианци или вегани (14.8%), останалите ядат месо всеки ден. „Консумацията на червено месо се свързва с много негативни ефекти върху здравето и е нужно да бъде намалена“, обяснява Froböse.

Готвене

Резултатите от анкетата показват, че половината от запитаните сами приготвят храната си 5 пъти в седмицата. Само 5% от геймърите оставят това на изцяло друг човек. Резултатите тук са изненадващи, като се има предвид, че 86% от анкетираните са мъже, които явно могат да си готвят сами.

„Надяваме се, че тази тенденция ще продължи и след пандемията. В крайна сметка този, който готви, решава какво ще сложи в тенджерата. Това е огромна стъпка към здравословна и балансирана диета“, обяснява Rolf Buchwitz, заместник-председател на борда на AOK Rhineland/Hamburg.

Без негативни последици вследствие на пандемията

Резултатите от проучването показват, че пандемията почти няма негативен ефект над здравето и навиците на геймърите. Както и предишни години, средното ниво на физическа активност е доста над средното, препоръчвано от Световната Здравна Организация. Геймърите прекарват средно над 9 часа и половина на седмица във физически активности. Това е около 1 час повече от резултатите през 2019г.

Повечето от анкетираните са написали, че се чувстват отлично, както здравословно, така и психически. „Очаквахме пандемията и ограниченията в ежедневието да се отразят негативно над геймърите, но те са успели да запазят добри нива на здраве и щастие“, казва Froböse.

Място за подобрение

„Като цяло клишетата, че геймърите ядат вредна храна, вече са в историята“, обобщава своето проучване Froböse. „Намаляването на консумацията на червено месо и енергийни напитки са това, над което е нужно да се концентрираме, за да увеличим още повече здравната култура и представянето на eSports играчите ни, за да могат да достигнат до следващото ниво.“

Източник: EurekAlert

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]