Любопитно

Игрите на зарове съществуват от древността

от Янислава Метларова

11.04.2021Игрите на зарове са първата игра позната на човечеството, която се е появила през  5000г. пр.н.е.  Като освен за забавление, древните народи са използвали магическите кубчета и за да освободят справедливостта.

Историците са доказали, че игрите със зарове са и една от най-старите форми на хазартни игри, които съществуват още от древността. В продължение на хилядолетия зарчета са правени от различни материали, като археолозите са открили древни игрални парчета, изработени от кости, копита от животни, дърво, скала и други подобни материали.

  1. Месопотамия, 5000 г. пр.н.е.

 

Различни твърдения на експерти ни насочват към тезата, че първоначалната цел на заровете е по-скоро окултна, отколкото за забаление. Според тях древните култури са вярвали, че боговете контролират резултатите от хвърлянето на зарове и дори са успели да докажат, че зарът не е предназначен само за хазарт. Всъщност думата зарове произлиза  от името на древногръцката богиня на справедливостта и дъщеря на Зевс – Дике, което в превод  означава „хвърляне“.

 

  1. Гърция, 3-5 в пр.н.е.

 

Постепенно заровете придобиват различни форми на предназначение в социалния живот на древните народи и племенните култури.  Те се превърнали в средство, чрез което предсказвали богатства, благославяли нови членове на семейството, осъждали престъпници и др.

Произходът на духането на зарчета, суеверие, предназначено да носи късмет, е по-трудно да се проследи. Някои казват, че би могло просто да се развие от акта на улични комарджии, които духат на заровете си, за да ги поддържат чисти преди хвърляне.

 

  1. Рим, 400г. пр.хр.


ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]