Избор на редактора

In memoriam: Николай Ишков – футболният човек без поддържащи роли в живота

от BetNews

30.01.2024“В България хората са много странни. Те не обичат да има конкуренция“, казва в едно от последните си интервюта футболният човек без поддържащи роли в живота Николай Ишков. Актьорът и бивш футболен мениджър си отиде от този свят на 61 години.

Николай Ишков е роден на 27 февруари 1962 г. Завършил е актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1987 г. в класа на доц. Богдан Сърчаджиев. Между 1987 и 1989 г. е актьор във Вариететен театър – гр. Габрово, и работи с режисьора Вили Цанков.

От 1990 г. е продуцент, лицензиран към Националния филмов център. По времето на “Титан” в ЦСКА за кратко бе и част от клубната управа на “червените”. Между 2014 и 2017 г. е директор на “Арена Армеец София”. Зрителите го познават от филма “А сега накъде” и сериалите “Съни бийч”, “Връзки” и “Под прикритие”.

Роденият в морската ни столица – Варна актьор, продуцент и футболен мениджър имаше много роли в живота, една от които е да бъде баща на четири деца.

От Съюза на артистите припомниха негова култова роля от 1988 година във филма “А сега накъде?” на Рангел Вълчанов.

Сюжетът разказва за кандидат студенти в театрална академия, която е базирана на ВИТИЗ. Там Ишков е на около 25 години и играе Стоян. Ишков тогава излиза пред комисията по футболен екип.

Дали е имало някакво пророчество?

Може би в този момент той е усетил, че може да стане президент на футболен клуб. През 1994 г. става президент на варненския клуб „Спартак“, а от 1997 до 2004 г. е и негов собственик. Десетилетието му начело на тима е едно от най-успешните в историята на Спартак.

От “Спартак” Варна се преклониха пред Николай Ишков. Ето какво написаха от клуба в официалния си сайт:

“Напусна ни най-дълго управлявалият ръководител в съвременната история на клуба. За 10 години, от 1994-а до 2004-а той действа така, че със Спартак да се съобразяват всички клубове в България, както и да спечели уважение зад граница. Десетилетието му начело на тима е едно от най-успешните в историята му и варненци постигат едни от най-големите си успехи. В този период Спартак пет пъти участва в европейския турнир УЕФА Интертото.

Под ръководството му за първи път в историята на клуба се провежда много ефективна трансферна политика. И с негово участие БФС върна спечеленото трето място и несправедливо отнетите бронзови медали на отбора за сезон 1983/84 г. Ишков бе основна част от представителите на спартаковската общност, пред която през 2017-а тогавашният премиер Бойко Борисов официално потвърди, че стадион „Спартак“, с всички прилежащи територии, се връщат на клуба.

Николай Ишков бе личност с размах и стил. Той можеше да застане с всеки и срещу всеки за доброто на Спартак. Сбогом, президенте!“

Публикуваме видео спомен с интервю на Николай Ишков пред БетНюз, в което разказва за любимия Спартак, футбола в България и младите надежди.

Поклон пред паметта му!ОЩЕ НОВИНИ

image

Суперкомпютърът на Opta “определи” шампиона на Евро 2024

Финалът на Шампионската лига вече е в историята, но феновете не трябва да чакат дълго за следващото си футболно приключение, което ще е продължително и интересно. Цялото внимание на футболния свят вече е насочен към Евро 2024. Тазгодишният турнир, 17-и в историята, ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия с 24 […]

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]