Избор на редактора

Интригуващи факти за хазарта

от BetNews

04.03.2024Вижте няколко интересни факти за хазарта, подбрани от екипът на BetNews:

1. Женското докосване отказва мъжете от хазарта

Някои форми на физически контакт със слабия пол намаляват апетита на мъжете към хазарт и рисково поведение, показва ново проучване на учени от Колумбийския университет.

В изследването са участвали 120 мъже и жени на възраст между 18 и 28 години. Представителите на силния пол имали склонност към хазарт, инвестиции на фондовата борса или компютърни игри.

По време на изследването учените открили, че мъжете се чувстват по-сигурни и поемат по-малки рискове, когато усетят вниманието и докосването на жена.

Интересно е, че най-голям ефект има не стискането на ръката, а лекото докосване по гърба и раменете. Тази реакция, според учените се е вродена на мъжете още от тяхното детство, когато са свикнали да получават обичта на майка си и да се чувстват сигурни.

2. Комарджиите имат 30% шанс за печалба всеки един ден

Тази статистика е според Уол Стрийт Джърнъл. Докато някои любители комарджии може да си поемат въздишка на облекчение, след като прочетат това, то трябва да знаете, че тази статистика не е 100% вярна.

Тези данни са от двугодишно проучване, което изследва хора, които играят в онлайн казината. През двете години 11% от тези играчи печелят. И повечето от тях са спечелили по-малко от 150 долара. Може би по-интересно е, когато видите как се променят числата, когато погледнете редовните комарджии. Това, че залагаш постоянно, не те прави добър играч – само 5% от този тип играчи си тръгват с повече пари от тези, с които са стартирали.

Търсиш някои интересни детайли от проучването? 50% от приходите на казината идват от само 2% от играчите. А 80% от приходите са от едва 10,7% от комарджиите. Но какво да кажем за играчите, които не залагат толкова често? Дали са се справили по-добре?

Според проучването, 10% от играчите, които залагат най-малко, са имали най-висок процент на печалба. И 17% от тях са си тръгнали с печалба.
Общо 4222 комарджии са участвали в проучването. И само седем от тези играчи са спечелили повече от $5,000. За съжаление, 217 играчи са загубили повече от $5,000.

3. Превесът на хазарта над играча при лотарията е 50%

Според Майкъл Шакълфорд, известен като “Магьосникът на шансовете”, лотарията е най-лошата игра, която можете да играете. Превеса на хазарта над играча тук е зашеметяващите 50%.

Сравнете това с блекджек, където предимството е само 0.5%, когато играчите имат някаква основна стратегия. Дори при игра на рулетка имате по-добри шансове отколкото при лотарията. В тази игра превеса е малко над 5%.

Защо това има значение? Веднъж осъзнал колко нищожни са шансовете при лотарията, най-вероятно ще помислиш два пъти, преди да изтриеш лотариен билет.
Интересно е да се отбележи, че една хазартна игра, за която правителството отговаря е също така най-корумпираната игра. Така че следващия път, когато си помислиш за закупуване на лотарийни билети, помисли да похарчиш парите си по-разумно и отиди да се забавляваш на маса за блекджек.

4. Животните също са склонни към хазарт

Изследванията на поведението сред животинските видове дават представа за това как работи хазартната зависимост. Изследвания върху плъхове и гълъби показват, че те често проявяват поведение като това на хора с проблеми с хазарта. Което отчасти е изненадващо.

Има теория за поведението, наречена “теория за търсенето на храна”, която предполага, че индивидите от всеки вид ще търсят най-ефективния начин да получат това, от което се нуждаят за оцеляване.

Това включва храна и теорията предполага, че всички животни, хора и животни, ще изберат опции, които им позволяват да имат най-голяма вероятност да намерят храна. Животните, според тази теория, ще изберат най-ефективния път за намиране на храна, дори ако количеството храна е по-малко от свързаното с друг начин.

Има теория за поведението, наречена “теория за търсенето на храна”, която предполага, че индивидите от всеки вид ще търсят най-ефективния начин да получат това, от което се нуждаят за оцеляване. Това включва храна и теорията предполага, че всички животни, хора и животни, ще изберат опции, които им позволяват да имат най-голяма вероятност да намерят храна. Животните, според тази теория, ще изберат най-ефективния път за намиране на храна, дори ако количеството храна е по-малко от свързаното с друг начин.

Според тази теория всички животни ще предпочетат начина, който осигурява по-последователни, но по-малко предпочитани резултати (т.е. храната се предоставя по-често, но по-малко).

Но изследванията върху плъхове и гълъби показват, че това не винаги е така и че много пъти те избират начини с по-високи възможни резултати, но с по-малка сигурност, че ще получат каквато и да е храна. Всъщност голям процент от изследваните животни показват привличане към тези “джакпоти”“ и склонност да предприемат по-рисковите подходи поне за известно време.ОЩЕ НОВИНИ

image

Зеленски забрани онлайн залаганията за войниците на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, който забранява онлайн залаганията за всички военнослужещи от Военните сили на Украйна (ВСУ), съобщава KyivIndependent. Предложението за забраната идва от Съвета за национална сигурност и отбрана, който настоява за засилване на контрола над игралната индустрия в намиращата се в интензивна военна обстановка държава. Освен тоталната забрана, отнасяща се до […]

image

Баялцалиев пред BetNews: Промените във футбола трябва да се видят незабавно  

Детелин Баялцалиев е бивш футболен съдия. Като асистент рефер е ръководил повече от 550 мача в България и чужбина. С него разговаряхме за промените в българския футбол, които се надяваме да предстоят, както и за проблемите на съдийството у нас. Изборът за президент на БФС „Някои знаеха, че нямат шансове, но се явиха на изборите. […]

image

Молдова позволи рекламата на хазарт, за да подпомогне спорта

Република Молдова ще промени закона за забрана на рекламата на хазарт, който е в сила от няколко години. Това е съобщил министърът на образованието и изследванията Дан Перчун по време на среща с представители на спортните федерации в страната, пише Noi.md. За уверението, дадено от министъра, разказва президентът на молдовската футболна федерация Йон Поалелунджи. „Това, […]