Любопитно

Изненадващо, но факт! Достоевски е бил любител на хазартните игри!

от Николай Чочев

28.10.2021Светови имена са сред страстните играчи

От години хазартните игри привличат като магнит милиони по целия свят, доказателствата са безброй. Сред тях изненадващо са и световни имена, включително от областите литература и философия, които са били не само страстни играчи, но и са показвали истински професионализъм!

Достоевски е имал силна страст към хазарта, залозите и ролетката

Фьодор Достоевски (1821-1881 г.) е известен със своето творчество, но освен литературата, е бил запален страстно към хазарта, залозите и ролетката. Той ловко използвал познанията си за човешката психика и разчитал с лекота езика на тялото. Благодарение на това умение, Достоевски стигал до редица победи в игрите на покер. Поетът твърдял, че най-голямото вдъхновение за книгите му били „игрите на късмета“ – пристрастяващото чувство,  рисковете и заложените пари по време на игра. В новелата „Играч на ролетка“ той е в главната роля и описва определени свои преживявания.

Декарт печелил с уникалната си способност да изчислява възможностите за победа

„Умовете, заети с величие, са способни на най-големите пороци и добродетели“, пише Рене Декарт.  Философът, живял между 1596 – 1650 г., го доказва и от собствен опит. Той е имал завидни знания по математика и лесно надигравал съперниците си. Високият интелект на Декарт му е давал възможност безпогрешно да изчислява възможностите за победа, а също и да  пресметне всички вариации, комбинации на картите и на заровете. Той се радвал дълги години на игрите със залози, като често печелил парите на опонентите си.

Джуди Бейли – първата дама на хазарта

Джуди Бейли, още наричана „Първата дама на хазарта“, е една от най-известните и успешни фигури в покер обкръжението. Родена през 1915 г. в Далас, Тексас, Бейли е първата жена, която еднолично управлява хотел-казино и то изключително успешно. Тя го наследява след смъртта на съпруга си и го превръща в едно от най-успешните за времето си. Така Джуди Бейли се вписва в историята на световния хазарт.

И така се оказва, че не само у обикновения човек се разпалва искрата за вълнуваща игра, включваща залози. Световноизвестните личности също се пристрастяват към адреналина, който тя им носи и се оказват част от историята на хазартната индустрия.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]