eSports

Как букмейкърите взимат лиценз за онлайн залози

от BetNews

28.09.2023За да бъде един уебсайт за онлайн залагания легален, той трябва да притежава лиценз от регулаторните органи за хазарт в България. Регулатор в България е Националната агенция по приходите, която приема кандидатурите на букмейкърите, преглежда ги и взема решение дали да ги одобри. Повече информация за изискванията за получаване на лиценз може да намерите по-долу.

Изисквания за лиценз в България за онлайн залагания

В настоящия момент има много онлайн букмейкъри, които функционират напълно законно в България. Те са спазили изискванията на НАП и са получили разрешение да предлагат хазартни услуги на пълнолетни лица. За да получи лиценз, обаче, е необходимо кандидатът да няма приложени принудителни административни мерки срещу него и пунктът му да се намира на българска територия.

Също така има изискване да се открие сметка за депозиране на залози и изплащане на печалби в българска банка или банка, която е в страна член на Европейския съюз. Освен това трябва да бъде изградена система за регистрация и идентификация на потребителите, за да се осигури, че онлайн залозите са налични само за лица, навършили 18 години.

Букмейкърите трябва да потвърдят личните данни на потребителите, като проверят самоличността на всеки клиент на компанията. Регистрираните данни се сравняват с копието на документа за самоличност, за да се потвърди тяхната валидност. Това е едно от най-важните задължения на хазартните оператори в момента.

Magic Bet раздава над 400 000 лева за старта си онлайн
ПРОЧЕТИ

Разбира се, са необходими и други документи от букмейкърите. Проверява се дейността на компанията, собственик на уебсайта за залози, данъчните отчети и други. При изпълнение на изискванията и отсъствие на глоби и санкции се издава лиценз.

Какво представлява лицензът за онлайн залагания и защо е важен?

Лицензът е разрешително, с което операторът получава право да предлага легално хазартни услуги в интернет. Ако букмейкърът няма лиценз, достъпът до неговия уебсайт бива ограничен от регулаторът. Затова, когато някой пожелае да предлага онлайн залагания, е задължително да кандидатства за официален лиценз пред НАП.

В момента в страната има множество хазартни уебсайтове, които предлагат както залози на спорт, така и казино игри. На края на всеки уебсайт се посочват данните за издадения лиценз. Потребителят може да види номера и датата на издаване на лиценза, както и да направи справка за него. В случай че липсва информация за лиценза, потребителят по-добре да напусне уебсайта.

Предлагат ли се онлайн залагания без лиценз?

Да, някои компании, които нямат лиценз в България, предлагат своите услуги, тъй като са лицензирани в държави от Европейския съюз. Препоръчва се обаче на играчите да не ползват подобни интернет платформи, тъй като те не функционират законно в страната ни.

И накрая, трябва да напомним, че за да бъде изживяването от хазартните игри приятно и вълнуващо, играчите трябва запазват контрол над ситуацията и да залагат отговорно. BetNews ви съветва да залагате разумно!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК за още интересни новини от развлекателния сектор.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]