Онлайн Покер

Как да увеличим шансовете си за печалба на Покер (част 1)

от Диян Костадинов

10.01.2022Ето я и третата статия от поредицата “Как да увеличим шансовете си за печалба…”. Играта, която ще разгледаме тук е Тексас Холдъм Покер, който през последното десетилетие завладя света и се превърна в един от най-разпространените варианти на покера. И тъй като за съветите, които ще ви дадем са много, то ще разделим статията на две части.

Хубавото на играта е, че е с лесни за разбиране правила. Най-общо казано, всеки играч получава по две закрити карти, а на масата се отварят пет общи карти, които важат за всички. Участвате в играта с възможно най-силната пет картова комбинация, която може да се образува от общите 5 и вашите 2 карти. Има няколко рунда на залагане и накрая играчът с най-силна “ръка” печели.

На практика може да играете навсякъде и по всяко време – както онлайн през телефона си, така и на живо в комфорта на много от казината. Ако проявите упоритост и отделите достатъчно време, за да се развиете, покерът наистина може да ви донесе много успехи. Но може и да ви забърка в неприятности, ако не сте внимателни. За това нека видим някои основни неща, които да увеличат шансовете ви за печалба.

Научете перфектно правилата и изискванията

Освен основните правила на играта, има и такива за някои специфични ситуации (особено когато играете на живо), които трябва да познавате добре, за да не загубите пари от някоя неволна грешка. Например, ако преди вас има залог от 20 евро, а вие искате да покачите до 100 евро и поставите чип от 100 в зоната за залог, но не обявите нищо, то дилърът ще приеме само, че сте платили 20 и ще ви се върне ресто. За да направите покачване с единичен чип трябва да обявите гласно “рейз” (покачване) преди да го поставите на масата.

Съществуват и други специфични правила за определени ситуации, с които трябва да се запознаете детайлно. Някои от тях зависят и от това дали играете кеш или в турнир. Понякога има и различия в правилата и изискванията в отделните казина. Например, по време на ръка някъде е разрешено играчите да разговарят само на английски, а на други места се допуска и на официалният език в съответната държава и т.н.

Прикривайте реакциите и емоциите си

Снимка: pokerstrategy.com

Може би сте виждали, че много от играчите са със слънчеви очила, а също прикриват лицето си с шалове, маски или част от дрехата си. Основната причина е да не може опонентите им да забележат някоя неволна реакция, мимика или жест, която да издаде силата на картите им.

Опитайте да бъдете максимално безизразни и с “каменно” лице, а също и да контролирате “езика на тялото” си. Очилата ще ви помогнат да прикривате от опонента си накъде гледате и колко време задържате погледа си.

Опознайте играчите на масата

Има една шега: ако до час не успеете да разгадаете кой е най-слабият играч на масата, то определено това сте вие…

Наблюдавайте опонентите си и следете за техните реакции в различните ситуации. Има ли някаква мимика или жест когато някой е със силни или слаби карти… Променя ли се темпото му на игра и скоростта му на вземане на решения в дадени ситуации… Определете кои разиграват агресивно и кои по-умерено, кои плащат на всичко и кои са по-предпазливи. Всяка една информация, с която се сдобиете, ще ви е от полза при вземането на решения и ще подобри шансовете ви.

Не блъфирайте срещу играчи, които неразумно плащат на всичко, защото няма как да ги откажете. Изчакайте ги с подходящата ръка. Внимавайте с какви карти влизате в разиграване с агресор, защото той ще ви пресира с високи залози.

Често се случва на масата да има играчи с различен опит. Постарайте се максимално бързо да разгадаете кои са по-неопитните и кои са добрите. Определено би ви било по-лесно да надигравате начинаещите. Срещу тях може да си позволите и по-голям диапазон на картите, с които влизате в разиграването. Срещу добрите играчи обаче трябва да сте максимално концентрирани и да преценявате внимателно всеки свой ход.

Не показвайте картите си, когато това не се изисква

Често се случва на по-неопитните играчи да показват картите си след приключването на ръката, особено ако са спечелили чрез блъфиране и искат да се похвалят. Това не е добре, защото останалите играчи на масата научават как разигравате и реагирате с определени карти, а тази информация ще им помогне да ви победят впоследствие. Бъдете максимално прикрити и не издавайте нищо за играта си!

Не говорете по време на разиграване

Понякога ще ви провокират с въпроси или ще се опитат да повлияят на решенията ви с различни реплики. Останете хладнокръвен и по възможност не реагирайте на провокациите, защото това може да ви издаде. Колкото сте по-прикрит и загадъчен, толкова по-трудно ще бъде на опонентите ви.

Това беше първата част на статията за успех при игра на покер. Ще продължим с още полезни съвети по темата във втора част.ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]