Избор на редактора

Какво е Закон на Парето и приложението му в спортните залози (Първа част)

от Свилен Станчев

24.03.2023Законът на Парето, наричан още Правилото 80-20 или “Закон на елита”, е широко приложим в икономическата наука, но и в социалния живот. Но той може да бъде използван успешно в сферата на онлайн залозите и на спортните прогнози, така и за игра на покер в казиното.

Какво гласи Правилото на Парето?

Италианският инженер и икономист Вилфредо Парето дава определението преди повече от сто години. Той установява, че около двадесет процента от хората в Италия притежават поне осемдесет процента от всички земи. Парето съставя своята формулировка по следния начин: „двадесет на сто от хората във всяко общество произвеждат и генерират осемдесет процента от благата и печалбите“. Има и друга трактовка, която гласи, че осемдесет процента от постигнатите резултатие се дължат на едва двадесет процента от вложените ресурси.

Правилото 80-20 се наблюдава и в социалните отношения. Осемдесет процента от комуникациите и реакциите в социалните мрежи или от разговорите и съобщенията чрез мобилния телефон се осъществяват от не повече от 1/5 от контактите ни. В политиката също може да се твърди, че често около двадесет на сто от населението има решаващо влияние за вземане на четири от всеки пет решения, които засягат цялото общество.

Стигайки обаче до залаганията като цяло, то законът на Парето ни отвежда в още една посока. Със сигурност не повече от двадесет процента от всички играчи могат да се похвалят с положителен баланс в дългосрочен план. Дори и това число е високо, но може да се приеме, ако включим и тези, които се въртят и колебаят около нулата или имат малък плюс в общата си равносмека и баланс.

Но в крайна сметка най-важното, за да имате успех в бетинга, е да знаете и да правите повече от това, което правят осемдесет процента от хората, които буквално си опитват късмета с хаотични и много често безсмислени прогнози.

Търсете винаги повече информация и бъдете актуални

Ако действате така, както действат повечето любители на спортните прогнози, то няма да имате по-голям успех от основната маса, освен ако не говорим за инцидентна и рядка проява на късмет. А какво правят най-често играчите, когато се опитват да си съставят мнение за даден мач или състезание, преди да сложат парите си на съответното събитие?

Всеки гледа класиране, форма, директни двубои, отсъстващи футболисти (контузии и наказания). Но това е сравнително лесна и бързо достъпна информация. За да имате предимство пред останалите  и най-вече, за да увеличите шансовете срещу букмейкъра, трябва да намерите допълнителни данни или да имате сериозни натрупвания в съответна област, спорт, първенство и т.н.

Когато говорим за правилото на Парето, както при спортните залози, така и във всяка друга сфера става дума период от време, който не е много кратък. Със сигурност е по-дълъг от ден, седмица или месец, за да е ясно дали сте част от водещите двадесет процента трябва да съберете солидна база данни за вашата игра.

С три, пет или десет прогнози е несериозно и нерелевантно да се говори за достатъчно материал от гледна точка на опит. А натрупването на история води и до трупане на опит, като това само по себе си повишава познанието ви за играта, познаването на начина, по който работят букмейкърите и вникването в тяхната логика, както и специализиране в определени ниши при онлайн бетинга.

В допълнение на казаното дотук, има още едно правило, а именно това за десетте хиляди часа. То гласи, че за да станеш наистина добър в дадена област (спорт, музика, наука, работа), трябва да си отделил поне десет хиляди часа в учене и практика на съответното занятие и дейност. Можем да кажем, че при спортните залози не е необходимо да измине толкова дълго време, за да се издигнете по кривата на успеха и да станете наистина добри.

Все пак това са хиляда двеста и петдесет осем часови работни дни. Ако приемем, че толкова се отделят по пет дни в седмицата за проучване и залагане, то говорим за цели пет години, което е много сериозен период от време. А вие искате да станете успешни по-бързо, нали? Възможно е, но не и не става с магическа пръчка, както сами можете да се досетите.

Детайлното изучаване на статистическите данни може да ви даде този аванс пред останалите, който да ви позволи да стигнете до търсеното ниво. Мнозина си мислят, че трупат познание за отборите само с гледане на мачове, но често това е заблуда. Да, живото впечатление от играта също играе роля, но подробното вникване в числата и зависимостите между могат да дадат доста повече знания, опит и предимство пред всички останали.ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]