Избор на редактора

Какво ще стане с осемте стадиона в Катар след приключването на Мондиала

от Жана Софрониева

18.12.2022На Световното първенство по футбол тази година се играха мачове на общо осем стадиона. Сигурно вече знаете, че седем от тях бяха построени специално за Мондиала, а осмият бе изцяло реновиран. Но какво ще се случи с тези стадиони след края на Световното приключи?

“Ал Байт” (Ал Кор)

Този стадион е отворен през 2020 г. и има капацитет 60 000 човека. Този капацитет ще бъде намален почти на половина и ще бъде 32 000. На стадиона се играха 6 мача от груповата фаза, осминафинал, четвъртфинал и полуфинал. Архитектурата на игрището е вдъхновена от бедуинските палатки и символизира прехода между миналото и бъдещето на страната домакин тази година – Катар. Той има най-висока оценка за енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда. Стадионът е разглобяем и горната му половина ще бъде пратена на части към някоя развиваща се страна за подпомагане на футболната игра.

“Лусаил Айконик” (Лусаил)

Стадионът е отворен през 2021 г. и има капацитет 80 000 човека, който ще бъде намален на 20 000. На стадиона се играха общо 10 мача – 6 от груповата фаза, осминафинал, четвъртфинал, полуфинал и финал. Лусаил е град, който е построен специално за Световното. Той е разположен на 20 км от Доха, а стадионът е в центъра.

И този стадион ще бъде разглобен и дарен за благотворителни цели по света. Предстои в града да бъдат открити важни за хората сгради: училище, болница, търговски център, заведения.

“Ахмед Бин Али” (Ал Раян)

Този стадион е отворен през 2020 г. и има капацитет 40 000 човека, след Мондиала – 20 000. На стадиона се играха 6 мача от груповата фаза и един осминафинал. На този стадион ще продължат да се играят мачове от отбора на Ал Раян – един от най-популярните в Катар.

“Ал-Джануб” (Ал Уакра)

Стадионът е отворен през 2019 г. и има капацитет 40 000 човека. На него се играха 6 мача от груповата фаза и един осминафинал. Той се намира в град Ал Уакра – на брега на Персийския залив. В момента градът е вторият по големина в Катар. Дизайнът на стадиона е свързан с местния поминък на града. Покривът на арената наподобява платна на традиционните рибарски лодки. Той се прибира и създава усещането, че се намираш на кораб. След финала на Световното този стадион ще се ползва от
едноименния отбор.

“Ал-Тумама” (Доха)

Този стадион е отворен през 2020 г. и има капацитет 40 000 човека. Както и при други, така и при него капацитетът ще бъде намален на половина след Мондиала. Арената беше домакин на 6 мача от груповата фаза, осминафинал и четвъртфинал. В Катар носят традиционни шапки, които са вдъхновили създателите на архитектурата на стадиона. Името му е същото като на местно растение – дърво. След края на Световното ще бъде изгреден медицински център и хотел.

“Едюкейшън Сити” (Ал Раян)

Стадионът отново е отворен през 2020 г. и има същия капацитет като на “Ал-Тумама” в Доха. Също така, той е бил домакин на 6 мача от груповата фаза, осминафинали и четвъртфинали. Името му показва, че е локализиран в образователния център на страната, където се намират едни от най-реномираните университети, както и централата на държавната фондация по образование и науки. След Мондиала разглобената част от стадиона ще се даде като дарение на развиващи се страни.

“Халифа Интернешънъл” (Доха)

Този стадион е отворен през 1976 г. и е реконструиран през 2017 г. Капацитетът му е 40 000 човека. На стадиона се играха 6 мача от груповата фаза, осминафинал и двубоя за третото място. За реконструкцията на „Халифа Интернешънъл“ са вложени 82 милиона евро. Освен с охладителни системи, стадионът беше оборудван с нова LED осветителна система и с нова фасада.

“974” (Доха)

Стадионът е отворен през 2021 г. и побира 40 000 човека. Той беше домакин на 6 мача от груповата фаза и един осминафинал. Вече писахме за него и стана ясно, че е първият стадион в света, който е изграден от товарни контейнери.

Защо се казва стадион „974“? Едно по-различно игрище в Катар (ВИДЕО)
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]