Видео

Кирил Груйчев: Хазартният бранш е недооценен от държавата с оглед неговото значение за икономиката

от Стелиан Димитров

07.06.2022Хазартният бранш е недооценен от държавата с оглед на неговия принос и значение за икономиката. Това заяви адвокат Кирил Груйчев от Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България (СОХИДБ) в интервю пред Крум Савов в тв студиото на Betnews.bg.

Юристът сподели вижданията си, че организаторите на хазартни игри и дейности са сред най-стриктните платци към държавата заради стриктния контрол. Въпреки това ясна политика за развитието на сектора у нас липсва.

Хазартният туризъм в България трябва да се промотира в чужбина

Една от посоките, в които властта в България може да подкрепи хазартната индустрия в страната е чрез промотирането й в страни, в които залаганията са ограничени. Тази теза подкрепи адвокат Груйчев.

„Стимулирането на хазартния туризъм между другото е залегнал в националната стратегия за 2014-2030 г. Но тази стратегия не се изпълнява“, коментира той и допълва, че ползите от хазарта за държавите са много.

„На първо място – голям брой заети в организирането и голям брой заети висококвалифицирани специалисти в производството на оборудване. На второ място – хазартните оператори са може би най-стриктните платци към държавата“, уточни той.

Кризите около войната, инфлацията и ковид несъмнено се отразиха на сектора

Няколко кризи се застъпиха в последните години, които имат пряко отношение към развитието на развлекателния сектор и в частност – на хазарта, споделя Груйчев. Това са войната в Украйна, инфлацията и пандемията, която към момента върви към своя залез.

„Отрази се, както на организаторите, така и на производителите. Конкретно българските производители произвеждат игрално оборудване на най-високо ниво, в топ 5 са в световен мащаб. Може би на всички континенти се продават български игрални автомати, което е причина за гордост. Това са три-четири компании на топ ниво. Последната информация, която имам е за 2018-2019 г. – те имат приходи в размер на няколко стотин милиона лева. Данните са публични. Става дума за много сериозен бизнес“, коментира адвокатът от СОХИДБ.

По думите му, кризите съвпаднаха и с промяна на нормативната база за сектора, което допълнително усложнява функционирането му.

„Промени се отговорният за хазарта орган. Трудният период показа и че организаторите на хазартни игри и изобщо работодателите в хазартната сфера не стигнаха до освобождаване на персонал. Тоест, всички разноски и разходи бяха за сметка на организаторите и това показа, че голяма част от тях ценят човешкия капитал и ценят своя персонал. За разлика от други сфери, където се стигна до освобождаване на персонал“, каза Груйчев.

Онлайн хазартът няма да замени този от офлайн

Пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, свързани с нея, доведоха до временна забрана на работата на игралните зали и казината. Онлайн хазартът обаче не е в състояние да измести живото преживяване, смята юристът.

„Мерките за ограничаване на заразата бяха налагани почти незабавно и те се налагаха на целия развлекателен бизнес и в частност на офлайн хазарта – игрални зали и казина. Безспорно това доведе до подем на онлайн хазарта, но практиката ми показва, че онлайн и офлайн хазартът съжителстват, конкурират се, но онлайн хазартът няма да замени този офлайн. Тъй като офлайн хазартът дава друг тип усещане, друг тип забавление. Емоция, контакт с хора, крупиета… А при онлайн играта си сам, не излизаш от вкъщи“, каза адвокатът.

Вижте интервюто с адв. Кирил Груйчев тук:

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]