Избор на редактора

Красимир Петров за BetNews: С Локомотив Пловдив се целим в най-високото

от Кирил Лулев

05.01.2023Красимир Петров е новият спортен директор на Локомотив Пловдив. Той премина през всички стъпала на футболната кариера и сега приема следващото си предизвикателство. Девет години треньор в ДЮШ на Левски, помощник треньор в първия отбор на „сините“. Последва период като треньор на ЦСКА 1948, след това асистент в Локомотив Пловдив, треньор на Пирин Благоевград и сега на отговорния пост на „Лаута“. С Краси Петров разговаряхме за амбициите на клуба, неговите лични и целта, която целия екип иска да постигне в предстоящата футболна пролет.

Селекцията

Селекцията почти винаги се оказва труден и продължителен процес за българските клубове. Къде поради липсата на достатъчно средства, къде  други причини, но тя все е „отворен процес“ и постоянно се чака някой футболист да дойде в последния момент. През зимния прозорец по принцип винаги е по-сложно да се направят трансфери, но как се справиха с това в Локомотив?

„Селекцията я приключихме навреме и всичко е добре подготвено в това отношение. Това беше едно от нещата, които искахме да подобрим и го направихме. Да имаме чудесно скаутиране на футболисти и подбор. Така завършихме по-рано селектирането и отборът ни е окомплектован на позициите, които желаехме. Входящите ни трансфери са вече приключени, започна за BetNews Петров.

В Локомотив имат въпросителни около изходящите трансфери, тъй като съществува сериозен интерес към четирима играчи на „смърфовете“.

„За трима имаме конкретни оферти и сме в процес на изчакване как ще се развият преговорите. Най-важното е сделката да удовлетворява клуба и играча. Вратарят Хоркаш е искан от два отбора от чужбина, които са над средното европейско ниво. Стигне ли се до трансфер, имаме подготвени варианти за реакция. Готови сме с две – три опции, за да реагираме при негова продажба“, обясни ситуацията спортният директор. Той добави, че комуникацията между него и Александър Томаш е много добра. Треньорът е наясно с политиката на клуба по отношение на трансферите и се съобразява с нея. Двамата се чуват по телефона по пет-шест пъти на ден и обсъждат постоянно всички важни неща.

Целите 

„Амбициите пред отбор като Локомотив Пловдив винаги са големи. Целим се с клуба в най-високото. Ръководството смята, че най-важно е градацията, която постигна треньорът. Имаме изграден стил и начин на игра, който ясно се вижда. Разбира се това трябва да се подобрява и да се развиваме. Друга важна цел пред нас е интегрирането в отбора, на колкото се може повече млади футболисти. Това ще бъде политиката на Локомотив и Томаш е запознат с това. Искаме на ключови постове да имаме млади играчи. Разбира се на някои места, като централен защитник да кажем, ще се подсигурим с опитен човек. Нашата задача е свързана с търсенето на български футболисти и добри резултати в мачовете“, заяви Петров.

Често обаче българските треньори и ръководители в клубовете се оплакват, че няма качествени млади български футболисти. Затова прибягват до светкавичното пазаруване на всякакви чуждестранни играчи. Какво мисли спортният директор на Локо Пловдив по този въпрос?

„Не съм съгласен, че няма добри млади български футболисти. Въпросът е в правилното скаутиране и подбор. Ние за две години интегрирахме в първия отбор трима юноши – Мартин Паскалев, Тодор Павлов и Иван Сулев. Важно е за нас да подберем футболисти до 15-16 години в школата ни и да ги приобщим към първия тим. Имаме момчета, които всяка седмица тренират с представителния отбор, Александър Томаш ги гледа и следи развитието им. Има добри футболисти на възраст 19-20 години, които играят във Втора и Трета лига и всеки ще представлява интерес за нас, ако се представя силно и показва качества. А колкото до конкретните цели, за които говорихме преди малко, защо да не станем шампиони. Класиране за евротурнирите ще бъде сериозен успех. Треньорът се справя добре и мисля, че с този стил на игра ще постигнем добри неща.“

Стъпките досега

Красимир Петров е от малкото хора в нашия футбол преминал всяка една от стъпките в кариерата и това му помага да разбира работата във всички звена в един клуб. Как това се отразява на сегашната му позиция?

„Това, че минах всяко едно стъпало определено ми е от полза. Дълги години работих в ДЮШ на Левски, помощник треньор в първия отбор на „Герена“, треньор на ЦСКА 1948, помощник в Локомотив Пловдив, треньор на Пирин и сега в тази нова позиция за мен. Мисля в краткосрочен план за това, което имам да свърша, но с идеята за дълги години напред. Концентриран съм с тази отговорна задача, която имам в Локомотив Пловдив и искам да направя най-доброто за клуба. За треньор ми трябва да завърша Про Лиценз и се надявам тази година и това да се случи“, обяви бъдещите си планове Краси Петров.ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]