Интервюта

Красимир Янков: Покерът ме научи на търпение

от Диян Костадинов

15.02.2022Красимир Янков е на 37 години и е един от най-добрите български професионални покер играчи. Спечелил е над 1,7 милиона долара от турнири, а играе изключително успешно и кеш игри. Роден е в Благоевград, където е завършил езикова гимназия. Живее в София от 2003 година, а по образование е инженер-химик. От две години е със съпругата си Жана и през април 2021 се ражда техният син Матео. 
Занимава се професионално с покер от 8 години. Определя се като PLO (Пот лимит Омаха) кеш играч, но не пропуска да взема участие в много Texas hold’em poker турнири. Сред по-сериозните му успехи са 3-то място на WSOPE Main Event, 1-во място на Main Event Planet Hollywood в Лас Вегас и 64-то място на WSOP отново във Вегас, като за момента това е най добрата позиция заемана от българин на този турнир, определян като най-престижен на планетата. Има онлайн трофеи от WCOOP и SCOOP.
– Красимир, Вие сте един от най-изявените български покер играчи. Кога и как започна всичко?

– Първият ми по-сериозен допир с покера е през далечната 2008-2009г. в София, след което прекъснах за известно време. Бих могъл да кажа, че професионалната ми кариера започна с малки стъпки през 2014 година с грайнд в pokerstars.com. Тогава стартирах с турнири от най-ниските нива 5-10$. Малко по малко освен Texas турнирите започнах да играя и PLO кеш игри, отново на най-ниски лимити – 0,25/0,50$.

– Как преминава ежедневието на един професионален играч по време на турнир, а също и в периодите когато си почивате?
– Както всеки човек, който се отнася сериозно и отговорно към работата си, по време на професионално покер събитие, графикът е натоварен, сънят и ежедневните ми навици са съобразени изцяло с играта. Последните събития са доста натоварени, тъй като освен турнирите се старая да взема участие във всички хубави PLO кеш игри. Напоследък нямам много време за почивка, но когато това се случи се старая да прекарвам повече време със семейството ми и да отделям максимално време за синът ми, който е на 10 месеца, както и да поспя пълноценно.
Със съпругата ми обичаме да излизаме, да гледаме филми и да пътуваме. Срещите с приятели също ме разтоварват.
– Какво Ви даде и какво Ви взе покерът?

– Покерът ми е дал и продължава да ми дава възможността да правя това, което ми доставя удоволствие. Свободата да взимам решения сам за себе си. Удовлетворението от всеки успех, постигнат с труд и безсънни нощи. Също така познанства с хора от цял свят, с които мога да обменям полезен опит. Благодарен съм, че мога да живея добре правейки това, което обичам.

Относно това какво ми е взел, бих могъл да кажа, че за да си успешен в нещо, трябва да си отдаден, амбициозен, постоянен и дисциплиниран. Всеки успех има своята цена, но аз смятам, че ако човек постига целите си трябва да е благодарен за това и да се фокусира върху положителната страна на нещата. За това бих могъл да обобщя, че животът на един професионалист в покера има своите трудности, но аз съм благодарен за това, което имам и съм щастлив с това което правя.
– Фестивалите по света обикновено траят по няколко седмици. Сам ли пътувате или със съпругата си?

– Зависи от мястото и времето. Ако локацията допада на съпругата ми, тя ме придружава. Разбира се, детето е наш приоритет и първо се съобразяваме с него, дали периода, в който тя ще отсъства е подходящ за него или не.

Красимир със съпругата си Жана и техният син Матео

– Успешно играете различните варианти на Тексас холд’ъм и Омаха, кой от тях предпочитате и Ви допада най-много?

Не бих могъл да избера едно от двете. Обичам да играя турнири, не по-малко удоволствие и адреналин ми носят и кеш игрите. Бих казал, че съм една идея по-отдаден на Омахата, защото тя е по-комплексна и по-сложна игра, и като професионалист ми е много интересна. Зависи, разбира се, какви възможности предлага определено събитие, играя повече едното или другото. Искам да отбележа също, че кеш игрите, в които участвам са PLO, а не Texas.

– Играете ли онлайн или само на живо?
– Играя online и на живо. Отново зависи от момента и от възможностите, които предлагат сайтовете, както и събитията, на които съм поканен.
Професионалният покер е динамична професия, за да си успешен трябва да си гъвкав. Освен това, играта само на турнири, тъй като те са доста по-вариативни, би могла да доведе до много големи downswing-ове. В никакъв случай, не искам да кажа, че в кеш игрите това е невъзможно, но определено е по-трудно да се случи.
– Имате много призови отличия. Кой смятате за вашият най-голям успех?

– Да, имам няколко ценни за мен и за кариерата ми отличия, но вярвам че най-големите ми успехи предстоят.

– На какво Ви научи покерът?

Най-вече на търпение. Смятам това за ценно качество както в играта, така и в живота. Поуките, които съм взел и взимам от работата ми са много, но може би това, че съм се научил да бъда търпелив е едно от най-важните и полезни неща за мен.

– Какъв съвет бихте дали на нашите читатели, които играят?

– Живеем в динамичен свят, както всичко около нас, така и покерът постоянно се променя. Съветът ми към професионално ориентираните е да не спират да се образоват и усъвършенстват, за да поддържат добро ниво. Освен това, търпението и хладнокръвието в трудните моменти са качества, които трябва да развиват. Това със сигурност ще им бъде отплатено в дългосрочен план.

– Какво Ви предстои като участия в близките месеци?

– Вече съм потвърдил участие за EPT Прага. След това обмислям един-два по-малки ивента и евентуално Вегас през лятото. Разбира се последната година ни показа, че не винаги можем да правим дългосрочни планове, за това се надявам всички да сме здрави и нещата да вървят по план.

Благодаря за интервюто! Пожелаваме Ви много нови успехи!ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]