Новини

Microsoft придобива Blizzard Activision най-рано през 2023 г.

от Екип

05.02.2022Технологичният гигант търпи критики заради лошата репутация на гейминг компанията

Най-рано догодина се очаква да бъде официализирана сделката за придобиването на Blizzard Activision от страна на технологичния гигант Microsoft. Срокът, в който продажбата може да получи зелена светлина, е регламентиран между лятото на 2022 и лятото на 2023 г. Според експерти в областта обаче Microsoft ще стане собственик на студиото за видеоигри най-рано през следващата година.

Опасения, свързани с риск върху конкуренцията, са основна спирачка на процеса. Сделката ще бъде разглеждана от Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието в САЩ. Придобиването може да бъде блокирано, ако се смята, че то може да намали значително конкуренцията и така да навреди на потребителите чрез повишаване на цени, ограничаване на избора и намалени стимули за иновации.

Това не е първият път, в който основаната от Бил Гейтс компания се изправя срещу подобен казус. Министерството на правосъдието в Щатите съди Microsoft през 1998 г. за предполагаеми монополни практики. Като такава беше посочено включването на Internet Explorer в пакет с Windows и затрудняването на опитите за деинсталиране. След загуба в процеса, Microsoft трябваше да бъде разделена на две компании. Технологичният гигант обаче обжалва с успех. В крайна сметка двете страни постигнаха споразумение, което предотврати разпадането, пише Sportico.com. Проверката от регулаторните органи идва във време, в което и комисията, и министерството дават заявка за по-агресивни мерки спрямо всяка незаконна дейност. В основен фокус са поставени именно технологичните компании.

Едва трета на пазара очаква да бъде самата Microsoft след придобиването на Blizzard Activision. Tencent и Sony ще продължат да са водачи в сферата, смятат представители на компанията на Гейтс, като по този начин определят притесненията за поява на монополни практики за неоснователни.

Прогнозите на експертите до този момент са по-скоро в посока на одобряването на сделката. Въпреки това търговски вериги вече започнаха да отправят предупреждения към своите клиенти. Сред примерите за това са магазините Cora, които се срещат във Франция, Румъния, Белгия и Люксембург. Според сигнал на потребителите в тях се появява табела с надпис: „Забележка до геймърите: Microsoft купи Activision! Изберете вашата машина внимателно.” Снимка в социалната мрежа Туитър показва, че под един от надписите ръкописно е допълнено и заглавието Call of Duty – една от най-популярните игри на гейминг студиото.

Сделката нанася удар и по репутацията на Microsoft след решението Боби Котик да остане изпълнителен директор на Blizzard Activision. Причината – през юли 2021 г. срещу компанията за видеоигри бе заведено дело, свързано с тормоз, токсична работна среда и дискриминация срещу жени. „Запазвайки Боби Котик като главен изпълнителен директор, Microsoft показва, че може да не поправи проблемите на Activision Blizzard толкова скоро, колкото мнозина се надяваха“, пишат от изданието Screen Rant.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]