Избор на редактора

Мико Кузманов за BetNews: Компромиси позволиха турнирът по тенис в София да го има  

от Кирил Лулев

26.10.2023


Димитър Кузманов тенесист


Димитър Кузманов е ракета №2 на България и член на УС на федерацията по тенис. Той беше един от хората, които първи алармираха, че „София Оупън“ през тази година да пропадне е голяма. Причината са очакваните балотажи за местните избори и броенето на бюлетините в „Арена София“. Какви усилия костваше на БФТ да приеме събитието и кой направи най-големите компромиси, за да го има? По тези и други въпроси разговаряхме с Мико, както го наричат всички фенове на тениса.

Развръзката

„Радвам се, че турнирът все пак ще го бъде след големите проблеми, които имахме от организационен характер. София ще приеме тенисисти от световна величина и това е много хубаво. Като член на УС на българската федерация, бях част от комуникацията и преговорите, които се водеха и съм щастлив, че ги доведохме до успешен край. Трудностите със Столична община и ЦИК бяха преодолени и сега феновете на спорта ще могат да се насладят на шоуто, което предстои.

Щастлив съм, че се получиха нещата. Щеше да е срамно от международната федерация да ни дават възможност да сме домакини, а ние да я пропилеем. Съжалявам само, че вариантът това да се случи е, заради военен конфликт и страданията на мирно население. Това обаче е доказателство за доверието, което имат към нас от ATP и заявка, че и догодина можем да бъдем домакини. Сега се очертава да е един от най-силните турнири, откакто София го организира. Последният в основната схема е номер 57 в света, което никога не е случвало. Все е имало някой около 100 или по-назад в подреждането“, заяви Кузманов специално за BetNews.

Кой направи най-големите компромиси?

„Най-големите компромиси бяха направени от Българската федерация по тенис. Има промени в програмата на турнира, основната схема ще закъснее с един ден, освен това квалификационните срещи ще бъдат на друго място, в зала „София“. От ЦИК и Столична община първоначално бяха категорични, че няма как да се случи, но в последствие за щастие това се промени. От ATP също направиха големи компромиси, променихме началото на турнира“.

Отношението на държавата  

„Не може отношението на държавата към провеждането на спортно събитие да е такова. Няма значение дали става въпрос за тенис, в сегашния случай или за друг вид спорт. Хората ни гласуват доверие, уважават ни и явно сме заслужили правото да организираме такъв турнир. Щеше да е жалко и много неприятно да не се състои, заради подобна неоснователна причина. Да, знаем, че ще има балотажи за изборите, но това все пак е спортна зала. В София има много други зали, които да се използват за броене на бюлетини, същото може да кажем и за НДК. Държавата би трябвало да помага на спорта да се развива, а не да му пречи“, добави Мико.

Неговият план за представяне

„Имам си своите очаквания за евентуалното ми представяне. Аз и останалите български момчета, чакаме официалното обявяване на участниците и уайлд картите, тогава вече ще коментираме по-спокойно. Искам да започна добре в първия мач, което означава победа. Знаем, че винаги той е най-труден за един тенисист, а освен това очакванията пред родна публика са много по-големи. Това ще ми бъде последният турнир през този сезон и искам да завърша годината по най-успешния начин. Надявам се и жребият да е добър, защото това е много важно на фона на силните тенисисти, които идват“.ОЩЕ НОВИНИ