Милен Тотев от СОХИДБ: Има пропуски в Закона за хазарта


Има пропуски в Закона за хазарта, които трябва да бъдат изчистени. Това каза пред BetNews.bg председателят на Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България (СОХИДБ) Милен Тотев.

По думите му, през 2020 г. законът е бил променян два пъти „на парче“, което води до неразбирателства. „Първото нещо, за което се сещам, е че за петгодишен лиценз трябва да платите 25 000 лв. за зала в малък град и 50 000 лв за зала в София. А за 10-годишен лиценз, който е два пъти по пет, трябва да платиш 100 000 лв без значение е кой град“, разказа Тотев.

Той допълни, че асоциацията има добра комуникация с надзорния орган – Националната агенция за приходите (НАП), но разрешаването на подобни противоречия са в ръцете на народните представители.

Именно с измененията в Закона за хазарта през 2020 г. са свързани и първите действия на СОХИДБ от създаването си през месец март същата година. Тогава избухна скандала с Националната лотария и тръгнаха да се правят промени, които не бяха в полза на малките оператори, посочи Тотев.

Като успех на организацията той отбелязва развитието на казуса за т.нар. „данък превенция“. Всички плащаха тогава 5000 лв., но този данък се плащаше на фирма, което беше несправедливо – една верига, която има 20 игрални зали да плаща колкото и един човек с 1 игрална зала, разказа председателят на СОХИДБ.

Какво още сподели Милен Тотев за дейността на сдружението, отношението на бизнеса към него и изложението BEGE 2022 пред камерата на BetNews.bg, вижте във видеото:


ПРЕПОРЪЧАНИ ОБЕКТИ

Акценти