Избор на редактора

Млади хора до 23-годишна възраст се вписват най-често в регистъра на хазартно уязвимите, казват от НАП

от BetNews

19.06.2023Преобладаващо млади хора, на възраст между 20 и 23 години, се вписват в регистъра на хазартно уязвимите. Основната част от тях са мъже. Това каза директорът на дирекция „Надзор върху хазарта и хазартните дейности“ в НАП Гинка Панаретова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя припомни, че над 12 500 души са се вписали в регистъра от средата на месец декември 2022 г. досега. Целта на регистъра е да се забрани на сайтовете и физическите места за залагания да допускат хора, признаващи своята хазартна зависимост и желаещи да я контролират по този начин.

Панаретова коментира, че достъп до списъка имат единствено служители на приходната агенция. „Тъй като това е чувствителна информация, никой от организаторите на хазартни игри или други институции няма достъп до регистъра“, заяви тя.

Директорът по надзор върху хазартните дейности в НАП допълни, че при опит на дадено лице да достъпи хазартен сайт или обект се прави проверка единствено на неговите данни – чрез ЕГН или ЛНЧ, за да се установи дали е вписано в регистъра.

Ограниченията като цяло се спазват. Имат случаи на нарушения, но те са рядкост. Правят се проверки, посочи Панаретова.

Тя заяви, че няма стриктен критерий, който да установява дали даден човек е зависим към хазарта, но и че това обикновено става видимо, когато той започне да взема бързи кредити и да залага всичките си доходи.

Панаретова коментира, че въпреки че в други европейски държави има примери за връзка между подобни регистри и банкови институции, които да отказват кредитиране на такива лица, в България такава законова възможност не е предвидена.

Според нея, само законодателят в страната може да попречи на хазартно уязвимите да теглят кредити и да залагат, като по думите й, това би имало голям ефект.

Гинка Панаретова припомни още, че минималният срок за вписване в регистъра е две години. Подаващите заявленията си обаче посочват и значително по-дълги периоди. При желание човек да декларира, че вече е преодолял зависимостта си, може да се отпише от списъка, но само ако е изминал минималният срок от 24 месеца.ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]