Новини

Монопол върху хазартната игра „Кено“

от Янислава Метларова

11.04.2021Въвежда се монопол върху играта кено, това гласува днес Бюджетната комисия в парламента.

Кеното е хазартна игра с числа, подобна на бинго или лотария, която е популярна в съвременните казина, но не и в България. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е вносител на законовата промяна с група депутати от ГЕРБ, обясни, че в момента няма издаден действащ лиценз за тази игра у нас.

Този факт предизвика недоумение защо се налага тази спешна промяна в Закона за хазарта, тъй като тя бе вкарана в преходните и заключителните разпоредби на измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

От БСП се усъмниха, че има връзка между предстоящите парламентарни избори и хазартната поправка, която няма нищо общо с COVID-кризата, за да бъде прокарана в закона за извънредното положение. “Тази игра я чувам за първи път. Какво толкова налага да променяме закона един месец преди изборите?”, попита депутатът Румен Гечев. И припомни, че държавата е проспала да прибере близо 1 мрлд. лв. от лотариите на Васил Божков. “Спахте пет години, сега сте се разбързали да променяте закона. Кое налага да ни занимавате с хазарта сега?”, каза Гечев.

От обясненията на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че поправката е по искане на НАП, които преди няколко месеца поеха контрола върху хазарта и в момента подготвят нови наредби към закона. “Те са се натъкнали на това, че играта кено е приравнена на бинго, но всъщност е по-скоро лотария. Затова сега се правят разграничение между тези видове игри и определенията за тях, за да са ясни изискванията за лицензите за тези игри”, заяви Стоянова.

Така с поправките на Закона за хазарта играта кено може да се извършва само от държавата, както е при лотариите. Условията за издаване на лиценз се приравняват с тези за тото и лото. В мотивите се посочва, че досега уредбата на тази игра е била оскъдна и не е имало яснота кога следва да бъде поискан и издаден лиценз за кено. Също така се уеднаквяват и изискванията за доказване на инвестиции при кено като тези за лото игрите – не по-малък от 1 000 000 лв.

Освен това с промените в Закона за хазарта се дава и по-прецизна формулировка за играта бинго.

 

 

Депутатите от опозицията останаха недоволни от неубедителните обяснения на представителите на НАП на днешното заседание на бюджетната комисия. “Дайте да им помогнем на тези хора да оправят хаоса, защото в хазарта нищо работи. Цяла година няма разгледан нито един лиценз, сроковете са изтекли”, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той обвини сегашните управляващи като виновни за хаоса в хазарта.

Като цяло спешно внесените промени в този закон са аргументирани с неясноти в тестовете, които “могат да създадат ситуация на злоупотреба”. Анализатори веднага направиха паралел със скандала около лотариите на Васил Божков. Именно заради неправилно тълкуване на закона компаниите му бяха облагали с по-ниска такса в сравнение с тази на Българския спортен тотализатор, при което държавата бе ощетена с близо 700 млн. лв. Преди година лицензите на лотарийните игри на Божков бяха отнети, а провеждането на такива игри бе одържавено.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]