Избор на редактора

НАП с препоръки за предпазване на подрастващите от участие в хазартни игри

от BetNews

26.01.2023Основната роля за предпазване на подрастващите е на родителите. Те трябва да обърнат внимание на местата, които посещават децата им в интернет пространството. За това апелират експертите от Националната приходна агенция (НАП). На сайта на приходната агенция са публикувани съвети към родителите за предпазване на подрастващите от участие в хазартни игри.

Законът за хазарта забранява участието в хазартни игри от малолетните и непълнолетните. Също така регламентира редица мерки за защита, които да намалят или избегнат потенциални негативни икономически, социални и личностни последици от участие в хазартни игри.

Експертите на НАП стават свидетели на случаи, в които деца използват платежните карти на родителите си, за да се опитват да се регистрират в сайтове и да залагат. Организаторите на хазартни игри имат достатъчно добре отработени механизми и защити, за да идентифицират такива лица и да спрат достъпа им до сайтовете, коментират от приходната агенция в свои разяснителен клип.

НАП е изработила и препоръки за организаторите на хазартни игри за повишено внимание и отговорност с цел избягване на определени канали, където се предполага присъствието на повече подрастващи. Целта на приходната агенция е да предпази тийнейджърите от хазартни игри, които могат да намерят в електронното пространство.

Регистър на хазартно уязвимите лица: всичко, което трябва да знаете
ПРОЧЕТИ

Рекламирането на хазартни игри към непълнолетни в каквото и да е качество е строго забранено. При сключване на рекламни споразумения с маркетингови партньори, хазартните оператори следва да не допускат да се поставят връзки за проследяване, банери или рекламни послания на интернет страници, насочени към младежи под 18-годишна възраст или по друг начин да насочват пряко или косвено подрастващите към хазартни игри. Също така рекламата на хазарта не трябва да привлича непълнолетни по никакъв начин – това включва както съобщенията, така и използваните изображения.

Има различни родителски приложения, които ограничават подрастващите при сърфирането им в интернет и намаляват риска децата да попаднат на сайт за залагане. Като допълнителна мярка за безопасност на нашите деца, може да инсталирате софтуерни филтри, които ограничават посещаването на определени уебсайтове и отварянето на определени програми от непълнолетни лица.

Може да посетите следните сайтове за повече информация:

• http://www.cyberpatrol.com
• http://www.gamblock.com
• http://www.netnanny.com;
• http://www.betfilter.com;
• http://www.betblocker.org;
• http://www.gamban.com

Рискова хазартна личност ли си: тест за самооценка на навиците
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]