Избор на редактора

НАП въведе нови критерии за определяне на големи данъкоплатци

от BetNews

29.12.2023Националната агенция за приходите въвежда нови критерии за определяне на дружествата като големи или средни данъкоплатци и осигурители от 1 януари 2024 г.

До момента фирмите бяха определяни като „големи данъкоплатци и осигурители“ при внесени над 3 млн. лв. в бюджета, като последната актуализация на списъка с тези дружества е направена през 2017 г. В унисон с добрите световни практики, НАП извърши преглед и корекция на лицата, попадащи в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“, съобщават от приходната агенция.

Според новите критерии дружествата трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми или нетните приходи от продажби да са повече от 300 млн. лв. Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

След Нова година

в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ влизат близо 1350 дружества.

Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и др.

Фирмите, които отговарят на описаните изисквания, ще бъдат вписани служебно в регистъра Големи данъкоплатци и осигурители.

От 1 януари 2024 г. ще бъде създадена нова териториална дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители“ с национален обхват, информират още от НАП.

Целта на промяната е да се осигури фокус върху лицата, които имат съществен дял за приходите в бюджета, както и преминаване от последващ към текущ контрол. С новосъздадената структура се гарантира компетентно обслужване, качествени професионални консултации и възстановяване на дължимите от фиска данъци в максимално кратки срокове, което ще намали административната тежест за бизнеса и ще се стимулира доброволното изпълнение на данъчните и осигурителните задължения.

Пререгистрацията на фирмите в новата териториална дирекция, както и включването на нови дружества, които отговарят на условията, ще става служебно. За да бъдат вписани като средни данъкоплатци и осигурители, е необходимо дружествата да са платили през 2022 г. над 1,5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми или нетните им приходи от продажби да са повече от 15 млн. лв.  Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

Над 3300 дружества средни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от приходната агенция с информация за промяната.ОЩЕ НОВИНИ

image

Даниел Младенов пред BetNews: Хората в Кюстендил очакват да възродим отбора   

Даниел Младенов е един от най-опитните действащи играчи в българския футбол. Направи фурор с Левски в Лига Европа преди години със своите голове и асистенции. Играл е още за отборите на Пирин Благоевград, Етър, ЦСКА 1948, Черно море, Черноморец, Монтана и Велбъжд Кюстендил. За последно беше в Янтра Габрово, но сега се завръща в родния […]

image

Окончателно: 7 партии влизат в 50-ия парламент

Седем партии ще бъдат част от 50-ото Народно събрание, показват данните при 100% обработени протоколи. Категоричен победител на изборите на 9-и юни е ГЕРБ (24.7%), а на второ място е ДПС със 17.07%. „Продължаваме промяната – Демократична България“ се сринаха до едва 14.33%, а много близо до тях е „Възраждане“ с 13.78%. Останалите три формации, […]

image

Евро 2024: Стадионите, които ще посрещнат хиляди фенове

Дни ни делят от старта на 17-ото европейско първенство по футбол, което ще се проведе в Германия. 10 града и стадиона ще бъдат домакини на общо 51 мача. Накрая само един от всички 24 отбора ще излезе победител и ще вдигне трофея “Анри Делоне”. Това е първият голям футболен форум, на който Германия е домакин, […]