Новини

Нов COVID план: Затварят бизнеси при пълни интензивни отделения

от Екип

13.01.2022Правителството обяви десет мерки за подкрепа на фирми и граждани

Нова закономерност в действията си срещу COVID кризата обявиха управляващите. Планът за справяне с пандемията е обвързан със заетостта на интензивните отделения в болниците, обяви чрез видеовръзка премиерът Кирил Петков.

Новата система позволява да се правят прогнози за пет дни напред какво ще бъде затворено. Според плана страната е разделена на 6 клъстера от области, всеки от които ще може да бъде затворен самостоятелно.

Планът е разделен на четири етапа. Акцент се поставя децата в училищата да останат колкото се може по-дълго присъствено. При етап 1: 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер, мерките ще бъдат съвсем леки. При 60% заетост или етап 2 ще се въвеждат мерки, но всички бизнеси и всички училища ще работят.  При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително леки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи. При 80% процента заетост на интензивните легла –затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

10 мерки ще подпомагат бизнеса и гражданите в COVID кризата. Новата мярка в програмата се нарича „Етап 4“. Името й подсказва, че ще се използва за само за напълно затворени микро и малки предприятия пр посления четвърти етап от стратегията на правителството. Предвижда се фирмите да получават 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи през 2021 г., но в размер до 100 000 лева за срока на затварянето.

Останалите мерки са вече познатите: „60 на 40”; „Патронажна грижа+”; „Запази ме”; Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане; Фонд на фондовете с Програма „Възстановяване”, през ББР – програма „Възстановяване“ и Програма „Подкрепа на туризма”; 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес и допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Зеленият сертификат няма да отпадне, обяви здравният министър проф. Асена Сербезова. Разработва се мащабна информационна кампания за ползите от ваксинацията.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]