Новини

Нов COVID план: Затварят бизнеси при пълни интензивни отделения

от Екип

13.01.2022Правителството обяви десет мерки за подкрепа на фирми и граждани

Нова закономерност в действията си срещу COVID кризата обявиха управляващите. Планът за справяне с пандемията е обвързан със заетостта на интензивните отделения в болниците, обяви чрез видеовръзка премиерът Кирил Петков.

Новата система позволява да се правят прогнози за пет дни напред какво ще бъде затворено. Според плана страната е разделена на 6 клъстера от области, всеки от които ще може да бъде затворен самостоятелно.

Планът е разделен на четири етапа. Акцент се поставя децата в училищата да останат колкото се може по-дълго присъствено. При етап 1: 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер, мерките ще бъдат съвсем леки. При 60% заетост или етап 2 ще се въвеждат мерки, но всички бизнеси и всички училища ще работят.  При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително леки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи. При 80% процента заетост на интензивните легла –затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

10 мерки ще подпомагат бизнеса и гражданите в COVID кризата. Новата мярка в програмата се нарича „Етап 4“. Името й подсказва, че ще се използва за само за напълно затворени микро и малки предприятия пр посления четвърти етап от стратегията на правителството. Предвижда се фирмите да получават 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи през 2021 г., но в размер до 100 000 лева за срока на затварянето.

Останалите мерки са вече познатите: „60 на 40”; „Патронажна грижа+”; „Запази ме”; Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане; Фонд на фондовете с Програма „Възстановяване”, през ББР – програма „Възстановяване“ и Програма „Подкрепа на туризма”; 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес и допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Зеленият сертификат няма да отпадне, обяви здравният министър проф. Асена Сербезова. Разработва се мащабна информационна кампания за ползите от ваксинацията.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]