Избор на редактора

Новият център за хазартни изследвания в Сидни предизвика скандал

от BetNews

22.08.2023Независими депутати от Австралия настояват университетът в Сидни да върне парите, дадени от бизнеса за основаването на Центъра за върхови постижения в изследванията на хазарта.

Сред доводите за отправеното искане е риск от опорочаване на независимостта и качеството на проучванията, както и риск за общественото здраве.

Университетът в Сидни ще си сътрудничи с хазартни оператори за нов изследователски център
ПРОЧЕТИ

Сред основните спонсори на центъра са някои от най-големите казино и хазартни компании в света, пише The Gyardian. Те включват MGM Resorts International, Caesars Foundation, Bally’s Corporation, Sands Inc, Wynn Resorts, Boyd Gaming Corporation, DraftKings, FanDuel, компанията за покер машини IGT и много други. Бордът на директорите му включва ръководители от базирани в САЩ курорти с казина. Центърът също така е подкрепен финансово от австралийския гигант за залагания Sportsbet, който е собственост на базираната в Дъблин компания Flutter, и Entain, който управлява марките Ladbrokes и Neds в Австралия.

„Това е заплаха за репутацията, която Университетът в Сидни е изградил през годините“, коментира независимият депутат Зоуи Даниел. Според друг народен представител, Моник Райън, никой не би бил щастлив, ако университетът в Сидни приеме половин милион долара то тютюневата индустрия. Заради това същият стандарт трябва да се приложи и към хазартния бранш.

„Като лекар в постоянната комисия, която се грижи за здравето, съм нащрек винаги, когато видя индустрия да използва черните изкуства – лобиране, политически дарения или финансирани от индустрията изследвания – по начин, който се облагодетелства за сметка на общественото здраве“, посочва Райън.

Според Ребека Шарки, която е съорганизатор на групата за намаляване на вредата от хазарта в парламента, споразумението за финансиране е „напълно ужасяващо“, като е трябвало средствата да бъдат набавени от друго място. „Честно казано, идеята, че такова финансиране не дискредитира изследванията, е пълна глупост“, смята депутатът Андрю Уилки, а според Софи Скампс университетът не трябва да позволява да бъде „купен“ от хазартната индустрия.

От учебното заведение отговориха на настояването на народните представители. Техен говорител обясни, че университетът е е „ наясно с необходимостта да се избягват конфликти на интереси“. Въпреки това той подчерта, че „всички изследвания имат одобрение от Комитета по етика на човешките изследвания, което включва разглеждане на въздействието на изследването“.

По думите му правителствените субсидии за научни изследвания рядко покриват пълните разходи за проучванията, като поради тази причина са необходими и алтернативни източници на финансиране.

„Въпреки значителните приходи от хазарта и вредите, свързани с него, има минимално финансиране за изследвания, които да информират за по-безопасни политики за хазарт. Партньорството с външни търговски партньори също така гарантира, че изследванията са готови за прилагане и съответстват на националната политика и практика“, казват още от университета в Сидни.

От там са категорични, че почтеността на изследванията им са от съществено значение, като всички участници в проучванията се придържат към стриктна политика за етика и почтеност. Всички изследвания се провеждат в съответствие с нашите собствени политики и процедури и регулаторни изисквания, допълва говорителят на висшето учебно заведение.

Федералният министър на образованието Джейсън Клеър каза, че университетът е независим орган. Той обърна внимание и на необходимостта от спазване на всички изследователски и етични изисквания.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]