Избор на редактора

Пари: какво се променя от 1 януари 2023 г.

от BetNews

03.01.2023Годината започва с промени – от 1 януари влизат в сила нова минимална заплата, изменения в данъци и социални плащания, както и различни условия за пенсиониране.

Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът се повишава с 9,9% спрямо досегашната от 710 лв. Повишението ще струва на бюджета за една година над 300 млн. лв.

С 22 на сто се увеличава и линията на бедност – от 413 на 504 лв.

По-висок вече е и прагът за регистрация по ДДС – 100 000 лева. Досега прагът беше 50 000 лв. 9-процентните намалени ставки, въведени заради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и използването на спортни съоръжения също се удължават с една година. През декември парламентът реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.

БНБ повишава основния лихвен процент на 1,42 %. Плавното му повишение започна още през октомври заради инфлационните процеси. ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някои левови кредити. Увеличаването е на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, вече ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече.

За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната подкрепа се увеличава с близо 30 лв. и вече е 151,20 лв.

Изискванията за навършени години и осигурителен стаж се увеличават по график, който беше приет още през 2015 г. През 2023 г. мъжете придобиват право на пенсия при навършени 64,5 години и осигурителен стаж от 39 години и 4 месеца. Условието за за възраст нараства с два месеца, а за стаж – с един.

Жените вече получават право на пенсия при навършени 62 г. – с два месеца повече, отколкото пенсиониралите се през 2022 г. Второто изискване е да са натрупали 36 години и 4 месеца стаж, също с два месеца повече.

Увеличението ще продължи в годините докато не достигне до 65 г. с 37 г. стаж за жените и 65 г. и 40 г. стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 г., а за жените – през 2037 г.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]