Интервюта

Пламен Джеджев: Голямото семейство на Меджик Бет върви заедно по пътя на успеха

от Екип

09.12.2021Ковид кризата удари сериозно хазартния бранш, оборотите паднаха с 65%

Пламен Джеджев е управител на Меджик Бет, която има 41 игрални зали и 500 служители в цялата страна. Завършил е Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

В хазартния бранш Пламен Джеджев е от 2009 година. За кратко време успява да изкачи всички стъпала в този бизнес. Започва като афилийет мениджър на сайт за покер, а след това става бизнес анализатор. По-късно ръководи отварянето на нови зали на фирмата. Съвсем логично стига до позицията на регионален мениджър на Меджик Бет за София, а след това и до управител на цялата компания. Той е член на УС на Българската гейминг асоциация.

Пламен Джеджев работи упорито, но винаги намира време да изслуша своите служители, които го търсят за съвет. Управителят на Меджик Бет даде специално интервю за BetNews, в което разказва за трудния, но сигурен път към успеха.

– Да започнем този разговор с развитието на компанията Меджик Бет. С 41 игрални зали – в 28 града в страната, как се стигна до тук?

– Само за тази година сме отворили седем нови зали. Стигнахме до тук бавно и поетапно. Всяка година разкривахме по два-три обекта. Днес вече имаме общо 41 игрални зали.

Не беше лесно, тъй като да отваряш нови обекти в тези времена, е особено предизвикателство. Но компанията върви в една предварително начертана посока. Ние имаме доста сериозен дългосрочен план. Разбира се, пандемията забави малко този темп на развитие. Имахме амбиция да достигнем до 50 игрални зали през следващата година, но най-вероятно този план малко ще се забави.

Меджик Бет има отличен имидж в хазартния бранш и сред служителите

– С какво компанията Меджик Бет е по-различна от останалите, по отношението си към клиентите, служителите, а и конкуренцията?

– Компанията Меджик Бет е с много добър имидж в хазартния бранш и сред  служителите си. Голям процент от нашите служители, са с дългогодишен опит, почти нямаме текучество на кадри през последните три-четири години. Това не е случайно. По време на пандемията от Covid-19 тези хора видяха, че имат пълната подкрепа на нашата компания. Ако говорим за мениджърския състав, всеки един мениджър е с над 10 годишен опит в хазартната дейност, което гарантира и успехите на компанията.

– Къде е магията в този процес?

– Много голяма магия е да ръководиш 41 зали и над 500 служители в цялата страна. Магия е и самото обслужване в нашите зали, самата обстановка в тях. През последните години вървим в една посока, която има за цел да направи интериора в нашите зали по-различен от този на другите компании. В нашите обекти залагаме на един много по-светъл тон на обзавеждането. Предлагаме на нашите клиенти много голямо разнообразие от игрална техника, а също и много добро отношение към тях.

Във времето ние наложихме за нашите клиенти картите за лоялност. Повече от 50% от тях имат такива, а това е много висок процент за този бранш. Картите дават по-добри бонуси, допълнителни привилегии, участие в бонус игри.

Екипът на компанията е обединен под мотото „Заедно“ – в добри и лоши времена

– Кои са най-силните страни на компанията? От две години следвате лайтмотива „Заедно“, заедно в какво?

– Заедно сме в добрите и в тежките моменти. По време на пандемията от коронавирус не сме оставили нито един наш служител без подкрепа. Мога да Ви кажа, че всеки един от компанията усеща, че сме едно голямо семейство. Ние наистина сме били и ще бъдем заедно по пътя на успеха.

– Успяхте да мотивирате служителите, и да вдъхнете кураж и на клиентите си в доста труден момент – пандемията от Covid-19. Видяхме още в първите дни от затварянето видеоклипове, записани от вашите служители, от мениджърите на компанията. Създадена беше и специална  фейсбук група, в която поддържахте контакти със служители и клиенти…

– Да, точно така. Много важно беше да запазим това семейство на компанията. Това не включваше само финансовата подкрепа, но и както Вие казахте, направихме много проекти, основно в социалните мрежи. Във фейсбук създадохме групата #МagicBetTogether, където всички бяхме заедно – мениджъри и служители, поддържахме доста добър дух. Защото в един такъв труден момент, най-важното е да видиш, че не си сам, че има някой до теб, че някой мисли за теб. Важно беше да имаме едно място, където всички да бъдем заедно. Но не само това  показва позицията на компанията да сме заедно. В началото на  пандемията не сме си стояли вкъщи, направихме ремонти на над 15 зали. Подготвихме за отваряне седем нови обекта, направихме обучения за голяма част от служителите ни в страната. По този начин хората разбраха, че не са сами. Те се убедиха, че дори в този тежък момент, мениджърите са винаги насреща. Те обиколиха всички зали в страната. Успяхме да вдъхнем кураж на целия персонал, че няма да е все така, че пандемията ще приключи и ние отново ще сме в топ позиция в хазартния бранш.

– Преди малко казахте нещо много важно, а именно – семейство. Означава ли, че компанията приема служителите, клиентите и партньорите си, като едно голямо семейство?

– Точно това означава. На всички наши партньори по света им прави впечатление, че аз, а и останалите мениджъри, сме в много добри отношения с всеки един служител, дори и с хората на най-ниско ниво. Те могат да се обърнат за съвет и за помощ по всяко време. Ние винаги сме били отзивчиви към всеки един служител на нашата компания.

– Това повишава ли креативността?

– Разбира се. Защото всеки вижда нашето мислене, а ние сме хора с много голям опит в този бранш. И ние им го даваме. Така служителите стават много по-креативни. Те виждат, че някои от техните идеи се реализират. Други не стигат до реализация, но ние винаги обясняваме причината. Това води до нови стимули за всяко следващо тяхно предложение, всяка нова идея става по-добра.

Мога да Ви кажа, че страшно много идеи са дошли от хората, които работят в залите, защото независимо от нашия опит, те са тези, които са най-близо до клиентите. И могат да видят най-добре ситуацията в техния град, в тяхната зала и често идеите им са много сполучливи.

Ковид пандемията удари сериозно хазартния бранш, BetNwes със заявка за обединител на този сектор 

– Да поговорим сега и за пандемията от Covid-19 и как тя се отрази върху хазартния бизнес. Какви са последствията? Казахте преди малко, че само през тази година Меджик Бет е разкрила седем нови зали, как се случва това в условия на криза? Не е ли прекалено смело?

– Обектите, които се отвориха през тази година, не само в нашата компания, а и в другите фирми, са предварително заложени планове за 2019 година. Всичко, което беше заложено преди пандемията, реално се случи през 2021 година. Затова бяхме доста смели.

– Как повлияват сегашните противоепидемични мерки на този бизнес?

– Повлияват много зле, не само на нашия бизнес, а на всеки един бизнес в страната, защото те са свързани помежду си. В момента ситуацията е много тежка. В хазартния бранш оборотите са намалени с над 65 %. В същото време виждате, че цената на тока е три-четири пъти по-висока, наемите се повишават, покупателната способност на парите намалява. Всичко това тежи много. Най-вероятно много от хазартните оператори няма да издържат и ще отпаднат от този сектор през следващата година.

– Бяхте едни от основните участници на протестите срещу промените в Закона за хазарта преди година, как те ощетяват в момента бранша?

– Всяка година има промени в Закона за хазарта, но последните бяха доста неадекватни. За първи път инициатор на протестите беше целият хазартен бранш. Аз съм член на УС на една от най-големите хазартни асоциации в България – Българска гейминг асоциация (БГА), която също направи сериозни анализи. Много пъти съм казвал, че няма бранш, който може да оцелее, ако се въведе нова такса, която да е 150 пъти по-голяма от старата. Тоест – преди за отваряне на зала, се изискваше такса от 7500 лева, а последното предложение беше тя да стане 1 милион лева. Тази такса със сигурност щеше да изтрие над 80% от хазартния бранш в следващите няколко години. Ние, тъй като сме голяма фирма, вероятно щяхме да оцелеем, но подкрепихме този протест, защото не сме против конкуренцията. Ние сме „за“ справедливост във всеки един бизнес, не само в хазартния. Благодарим за цялата подкрепа. Имаше протести в над 25 града на страната, а също и голям в София. В крайна сметка таксата беше увеличена от 7500 на 100 000 лева, бяха добавени много допълнителни изисквания към бизнеса, което също не е добър вариант за този бранш, по-скоро е компромисен.

– Имате ли амбиция Меджик Бет да се превърне в обединител за бранша?

– Не мога да говоря, че Меджик Бет ще е обединител за бранша. По-скоро виждам вашата медия като обединител за хазартния бранш. Той е регулиран, много контролиран, няма нужда от нови рестрикции, защото те могат да го унищожат. Затова всеки път, когато виждаме някаква несправедливост, целият бранш се обединява.

BetNews e платформа за целия хазартен бизнес, която да показва позицията на този бранш. Преди това липсваше. Радвам се, че BetNews е част от хазартния бранш.

Успехите се постигат с много труд и постоянство

– Фирмата е печелила различни награди на хазартния бранш, как се стига до върха?

– Стига се с много постоянство, с много труд и с много коректност. Няколко пъти споменах, че нашата фирма – и към партньори, и към клиенти, и към служители винаги е била много коректна. Основата на оценката за нас от целия бранш, е точно такава. Те знаят, че ние сме една много коректна фирма.

– Какво искате да се промени в хазартния бранш и как го виждате след 10 години, има ли бъдеще?

– Като говорим за промени в хазартния бранш, искам първо да поговоря за конкуренцията. В България тя е много тежка, имаме много добри компании в страната, не само нашата. Хазартният бранш ще го има, от гледна точка на това, че зад всяка една компания стои много добър мениджърски екип. Моята прогноза е, че ще останат много по-малко фирми в този сектор. И ще оцелеят тези, които са много по-адаптивни. Ситуацията в момента е тежка.

– А вашите амбиции за следващата година какви са?

– Амбицията ни е да продължим в същия дух, ще запазим нашия оптимизъм. Надявам се да има известна помощ от държавата през 2022 година. Защото колкото и позитивно да гледаме, колкото и големи амбиции да имаме, ако държавата не поеме нейната отговорност към бизнесите в страната, голяма част от тях ще фалират.

– Да завършим този разговор оптимистично. Идват светли празници – Коледа и Нова година. Какво ще пожелаете на нашите читатели?

– Пожелавам на читателите на BetNews здраве. И пак искам да припомня – няма да е все така. Това трябва да си го припомняме непрекъснато – в добрите, а и в лошите моменти. Затова пожелавам най-вече здраве!

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]