Покер

Покер стратегии: как да използвате позицията си на масата

от Диян Костадинов

08.05.2022Покерът е една от най-популярните игри, която завладя милиони хора по света. Съществуват много разновидности, но тук основно ще говорим за Тексас Холд’ъм Покер и Омаха, защото именно те са в основата на големия бум, който се разрази през последните две десетилетия. Разбира се, това се подпомогна и от развитието на интернет и дигиталните технологии. Всъщност покерът е нещо уникално, защото съчетава в себе си спортни умения, елемент на хазарт, а дори и наука!

В новата рубрика на BetNews “Покер стратегии” ще ви запознаваме с различни важни аспекти и стратегии за игра, с които да повишавате уменията си и да сте по-успешни. Ще се постараем да има по нещо интересно както за начинаещи, така и за по-напреднали играчи. Преди да продължим, ако все още сте нов и не познавате добре играта, тези две статии може да са ви полезни: Покер темини и Покер правила. А сега нека преминем към същността на тази първа статия. В нея ще разгледаме какво означава “позиция”, защо тя е толкова важна и как да я използвате.

Какво означава “позиция” на покер масата

При играта на покер единият от участниците се означава символично като дилър (което се маркира с бутон) и раздаването на картите започва от следващия след него. Тъй като бутонът се премества по часовниковата стрелка при всяка следваща ръка, то по този начин играчите на масата преминава през всички възможни позиции. Нека видим какви са позициите чрез следващата схема:

Снимка: www.poker.de

Основните позициите са три вида: ранна, средна и късна. Това се определя от мястото на масата спрямо дилър бутона. Ето и конкретните наименования:

  • Ранна позиция са играчите на блайндовете и следващият непосредствено след тях. Това е играчът, който е първи на ход в ръката преди флопа и позицията се нарича Under the gun (UTG). При маси с повече хора (9-10 играчи) следващите 1-2 позиции могат да се означат като UTG+1 и дори UTG+2.
  • Средна позиция е играчът след UG, като това се нарича Middle Position (МP), съответно MP+1 и т.н.
  • Късна позиция е играчът непосредствено преди дилър бутона – Cut Off (CO). При големите маси с 9-10 души, преди CO има още една късна позиция, която се нарича High Jack (HJ). Накрая завършваме с последната късна позиция, тази на Button/Dealer.

Важното в случая е в каква позиция се намирате спрямо опонентите си в разиграването. Вариантите са три:

– ако се намирате преди другия играч в ръката, то вие се намирате извън позиция;

– ако сте след опонентите си в разиграването и определяте действията си след тях, то вие сте в позиция;

– ако разигравате когато има активни играчи в ръката преди и след вас, то вие се намирате в междинна позиция. 

Играчите на масата, които са в късна позиция са в по-изгодно положение, защото се намират “в позиция” спрямо повече от останалите. Нека разгледаме защо това е така.

Защо позицията е важна

Ето няколко причини, с които да обясним защо е важна позицията в покера:

1.Знаете ходовете на противника си, когато е ваш ред да предприемете действие. Едно от най-важните плюсове да играете от позиция спрямо вашият опонент, е че когато сте на ход, вече сте видял какво е предприел той: дали е пасувал (което обикновено показва слабост), дали е направил малък или голям залог и т.н. Това ви дава важна информация преди да вземете решение.

2.Можете да контролирате размера на пота. Да сте играчът, който предприема последното действие в ръката ви дава възможността да контролирате големината на пота, според нуждите си. Така например, ако преди вас всички са чекнали и искате да запазите пота малък, може да чекнете и вие. Ако пък има залог преди вас, може да се откажете или просто да отговорите, за да го запазите малък. И обратно – желаете ли пота да е голям, то може да покачите залога.

3.Имате повече възможности за успешно блъфиране. Когато опонентът ви, който не е в позиция, покаже слабост, можете успешно да го пресирате. Например: на префлоп направите “рейз” и някой от ранна позиция ви плати. На флопа се отваря Асо с две малки карти и той чеква. Сега, ако направите залог и противника ви няма Асо, най-вероятно ще се откаже и ще спечелите ръката. Няма значение дали имате силни или слаби карти. В случая използвате позицията си, за да спечелите, а не картите.

4.Можете да се възползвате от “безплатни карти”. Когато сте в позиция и опонентът ви е обявил “чек”, то имате възможност да видите следващата карта безплатно, като “чекнете” и вие, ако ситуацията го изисква.

Как да процедирате

След като разгледахме какво означава позиция и защо тя е важна, ето и как да процедирате, за да сте по-успешен. Играейки от позиция спрямо опонентите си риска е по-малък и увеличавате шансовете си. За това:

1.Играйте повече ръце когато сте в позиция. На колкото по-късна позиция стоите, толкова по-малък е рискът някой след вас да има по-силна ръка и толкова повече ще сте в позиция при постфлопа.

2.Съобразявайте стартовите си карти с позицията. Обикновено добрите играчи фолд-ват около 80 процента от ръцете си, при които са в ранна позиция. За сметка на това обаче, играят около 50 процента от ръцете когато са на бутона.

3.При възможност избирайте мястото си на масата според позицията на опонентите. В идеалния случай бихте искали да играете най-много ръце срещу по-слаб играч. Това означава, че в повечето разигравания срещу него ще имате по-голямо преимущество, ако сте в позиция и действате след него. За да постигнете това, идеалното място, на което да седнете на масата е веднага след него (тоест той да е от дясната ви страна). Така си гарантирате възможно най-много ръце в позиция срещу него. Ако познавате опонентите си и имате възможност за избор на кое място да седнете, съобразете го с казаното тук. Колкото сте по-близо от лявата страна на по-слабите играчи (срещу които ще се изправите в повече разигравания), толкова по-добре.

В следващи статии от рубриката Покер стратегии ще разгледаме други важни аспекти от играта. А до тогава, може да прочетете и следните полезни статии:

Покер или кеш да играете

Кой е най-подходящият турнир за вас

Как да увеличим шансовете си за печалба на покер (част 1)

Как да увеличим шансовете си за печалба на покер (част 2)ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]