Избор на редактора

Промени в Закона за хазарта: Тотализаторът влиза в конкуренция с букмейкърите

от BetNews

22.06.2022


снимка


Държавният тотализатор да влезе на пазара на спортните залози и да организира онлайн моментна лотария. Това предлагат депутати със законопроект за промени в Закона за хазарта. Така държавното дружество ще стане стане и букмейкър в конкуренция с частните компания на пазара.

Вносителите на промените в Закона за хазарта от „Продължаваме промяната“, БСП и независими депутати, отбелязват, че БСТ ще може да реализира допълнителни приходи в бюджета и в частност за спорта, физическото възпитание и културата.

Народните избраници предлагат да се разшири мрежата за продажби, да се премахнат някои ограничения в дейността на тотализатора, и да се увеличат видовете хазартни игри, които предлага.

През 2020 след промени в Закона за хазарта Българския спортен тотализатор стана монополист на лотарийните игри в държавата. Частните “Национална лотария” и “Лотария България” преустановиха дейността си, а лицензите им бяха отнети. Но на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност и бе въведено изискването да организира този вид хазарт само в собствени или наети пунктове със свой персонал. С предложенията в Закона за хазарта се предлага тези ограничения да отпаднат.

В мотивите към законопроекта се посочва, че в в някои европейски страни (Хърватия, Белгия, Финландия и Гърция) наситеността от лотарийни пунктове е в пъти по-голяма отколкото в България. Средно за Европа един пукт покрива 1725 души и ако това съотношение се постигне и у нас, приходите на БСТ ще да скочат с 35%, посочват вносителите. През 2020 г. БСТ е имал 1507 пункта, като един пункт покрива 4613 души население, а продажбите са били на стойност 125 млн. евро.

От август тази година се предлага да отпадне изискването държавното дружество да предлага игрите си единствено в собствена приемателна мрежа, тъй като това е финансово необосновано – разходите за поддръжка на собствен пункт и персонал са 7 пъти по-големи от тези за поддръжка на частен обект.

Сред новостите, предложени с промените, се предлага изплащането на печалби да се извършва и в офисите на други доставчици на платежни услуги.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: КАКВО СЕ СЛУЧВА С БЪЛГАРСКИЯ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОРОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]