Геймблинг

Проучване: Хазартната зависимост води до риск от дългосрочен болничен

от BetNews

20.11.2023


хазартна зависимост


Пристрастяването към хазарта може да увеличи риска от дългосрочен болничен. Това показва ново проучване, публикувано в реномираното списание за психиатрия и психология Psychological Medicine.

Изследователи от шведския медицински университет Karolinska Institutet посочват в статия по темата необходимостта хората с хазартна зависимост да бъдат открити навреме, за да се избегнат допълнителни финансови и здравословни проблеми.

Пристрастяването към хазарта е психично състояние, характеризиращо се с продължителна и проблематична игра, която води до негативни финансови, здравни и социални последици. 1,3 процента от населението на Швеция, което съответства на 105 000 шведи, има проблеми с хазарта или повишен риск от проблеми с хазарта. Но се смята, че броят на неотчетените случаи е много по-висок. Състоянието е описано като „скрита зависимост“, която може да продължи без знанието на околните.

Психолог: Регистърът за хазартна зависимост в НАП помага, но не е панацея
ПРОЧЕТИ

Изследователският екип използва няколко национални регистъра, за да проучи 2830 лица в трудоспособна възраст между 19 и 62 години, които са били диагностицирани с пристрастяване към хазарта и изследва тяхното отсъствие от работа по болест в продължение на шест години. След това те сравняват тези данни с еквивалентна група от 28 300 души без диагноза.

Учените установяват, че хората с хазартна зависимост имат 89% по-висок риск да бъдат в дългосрочен отпуск по болест, което означава повече от 90 дни годишно през годината, в която са били диагностицирани.

Според изследователите резултатите са важни, тъй като липсват знания за последствията от пристрастяването към хазарта във времето и как те могат да повлияят на индивида по отношение на здравето и работоспособността и в крайна сметка финансовата стабилност.

Програма подпомага лечение на хазартната зависимост
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ