Полезно

Ръководство за спортни залози на картони 

от Свилен Станчев

24.08.2022В този материал ще ви запознаем подробно и детайлно със залозите на картони в спортните залагания, както и факторите които е нужно да вземете предвид преди да изберете този тип залог и да го направите.

Какво представляват залозите на картони?

Без значение дали сега започвате да играете или пък сте дългогодишен играч в този тип залози, залагането на картони включва залагане на броя жълти или червени картони, които съдията ще покаже по време на мач. Този формат за залагане идва с различни пазари, но те се въртят около броя и вида официални предупреждения, по време на играта.

Добър пример за опцията за залагане на официални предупреждения е броят на показаните картони в даден мач. В този случай можете да изберете Над/Под 1.5, 2.5, 3.5, 4.5 и т.н., като прогнозирате дали показаните картони са по-малко или повече от 1, 2, 3, 4, 5 и т.н. Подобно на стандартните пазари, залагането на картони изисква от залагащите да направят задълбочено проучване на играта и отборите, за да могат да направят печеливши залози.

Видове пазари за картони

Букмейкърите предлагат множество от пазари като няколко от тях предлагат различни опции свързани с картоните в мача. Всички от тях основно се отнасят до броя на картоните, които реферът е показал за редовните 90 минути игра. Докато до преди години те се предлагаха от единици букмейкъри и се считаха за специален залог за нишови фенове, то сега няма букмейкър в България, който да не е посветил цяла отделна секция залози за картоните в мача.

Общ брой картони за мача Над/Под

Над/Под общ брой картони в мача е основния пазар при залозите на картони. Тук ви е дадена линия за мача, обикновено 5.5 картона, а вие трябва да изберете дали общия брой ще бъде над или под нея. Линията от 5.5 е най-разпространена, но естествено това число може да варира спрямо различните лиги и стил на игра на отборите.

Много от букмейкърите предлагат и опцията за алтернативна линия за над/под картони в мача. Лицензираните букмейкъри в България прилагат просто число за броя картони, но сайтовете за залози от обединеното кралство например може да използват и точкова система. Там един жълт картон се равнява на 10 точки, червен на 25, а жълт и последователен червен картон за играча се зачитат за 35 точки. Така линията може да бъде Под/Над 50 точки.

Точен брой картони

Тази опция е лесна за разбиране и следва същата логика като залагането на точен резултат на мача. Вместо за голове тук залагате на точния брой на картони показани за редовните 90 минути от срещата. Съществува и опция, при която може да посочите точен брой картони за даден отбор в мача. Статистически погледнато в исторически аспект средният брой на картоните във футболен двубой е около 5, и букмейкърите коректно нагласят коефициентите си спрямо тази информация.

За полувреме

Залозите за полувреме включват картони показани само за първите 45 игрови минути. Тук има множество опции от които да избирате. Някои от тях (възможно е да има и повече оферти от изброените) са: над/под общ брой картони, хендикап картони, поне един картон за полувремето, алтернативна линия за брой картони, както и полувреме с повече картони.

Отбор с повече картони

И тази опция е лесна за разбиране. Просто и ясно, тук залагате кой от двата отбора ще има повече картони на сметката си в края на мача. Предлага се като пазар с три развоя – отбор домакин да има повече картони, отбор гост да води по картони, или равен брой.

Време на първи картон в мача

Време на първи картон в мача обикновено се предлага само на големи мачове, като тези от Европейското първенство. Повечето букмейкъри, включително Bet365, правят разбивка на по 10 минутни интервали. За всеки интервал коефициентите са различни, и колкото по-близо са до началото на мача толкова по-ниски са те. От вас се очаква да прогнозирате в коя минута и интервал съдията за пръв път ще бръкне в джоба си и ще извади картон.

Играч да получи картон

Тук залагате на индивидуални играчи и дали те ще бъдат санкционирани по време на мача. Коефициентите предлани за всеки играч варират в зависимост от неговата позиция и роля (т.е централните защитници ще имат по ниски коефициенти, тъй като шанса те да получат картон е по-голям или например опорните халфове). Тук е полезно да познавате качествата и агресивността на защитниците както и да следите статистиката за всеки играч през сезоните за среден брой картони.

Червен картон в мача

Пазарът за червен картон в мача се предлага в две разновидности. Първата както сами се сещате се отнася дали ще има изгонен играч за мача – да или не. Другата предлага три развоя – отборът домакин да получи червен картон, отборът гост да получи червен картон и третата опция е да няма изгонен играч по време на мача. Тук коефициентите са високи, но за съжаление и този пазар не се предлага на всички мачове, а само за тези от големите първенства.

Съвети и стратегии за печалба от залози на картони

В тази секция ще разгледаме полезни съвети и стратегии, които ще ви помогнат да спечелите от спортни залози на картони. Независимо дали сте избрали да залагате на пазари за картони с цел забавление, или целите възвръщаемост, е добре да имате изградена система, която да увеличи шансовете ви за печалба. Следващите няколко наши съвета ще ви помогнат в ефективното избиране и залагане на залозите свързани с картони.

Проверявайте статистиката

Статистиката е ключова и с голямо значение при залози на картони. За да направим по-добър залог, трябва да анализираме поне няколко типа статистика свързани с картони. За да открием допълнителна стойност за залога на картони на мача, е нужно да сверим статистиката за среден брой картони в последните мачове и на двата отбора. Броят на жълтите и червени картони за последните две години ще ви даде ясна представа какво да очаквате от двата отбора.

Друг важен фактор е да проверим статистиката на отсъдени картони и за съдията който ще води събитието – някои рефери са известни с това че свирят редовно за картони, а други – че оставят “по-мъжка” игра. Запознавайки се тази информация и преглеждайки числата, може да намерим перфектни комбинации където и двата отбора получават много картони на мач, а реферът редовно прибягва до тях. Допълнителни полезни фактори, които може да отчетем от статистиката са средния брой на картоните в първенството, както и представянето на отборите при домакински мачове и при гостувания.

Например мачовете от Ла Лига в Испания имат значително по-голям среден брой картони на мач спрямо тези от Английската Висша Лига, поради различния стил на игра в двете първенства. Статистиката за определени играчи също предлага добра информация, която може да ползваме за да таргетираме индивидуални пазари за картони. Колкото по-дълбоко ровим и навлизаме в статистиката, толкова повече полезни данни натрупваме за нашите залози. Благодарение на тази информация може, да намерим стойностен залог на картони с висок шанс за печалба.

Реферът на двубоя

При спорт като футбола, където стриктните правила на играта са разписани до най-малкия детайл, някои хора биха очаквали че реферите ще ръководят мачовете по един и същи начин. Въпреки усилията от съдийската комисия на УЕФА да подготвят правилник където официалните лица на мачовете да могат да поддържат стандартизирано отношение – реалността съвсем не е такава. Всъщност доста от правилата са отворени за интерпретация, и реферите могат да направят свой прочит на поведението на терена.

Всеки съдия е отделна личност, и разбирането за агресия и нарушения в играта е различно. Това означава и че статистиката за футболните картони между два рефера, дори и в едно първенство, също ще бъде различна. Това прави съдията на мача ключова фигура за вашия анализ. Независимо от усреднения брой на картоните, които отборът получава през всеки мач, трябва да вземете сериозно в предвид поведението на съдията. Как е свирил предходни мачове? Какво е обичайното му отношение по време на мач? Строг ли е или снизходителен? Тази информация може да се окаже безценна при залагане на жълти и червени картони.

Мачове с голяма тежест (финал за купа, мач за класиране, мач за влизане в по-горна група или оставане в същата и други)

Преди да направите вашият залог за картони, дори и след като сте се консултирали със статистиката, вземете предвид и обстоятелствата около събитието.

Важен ли е мача за някой от отборите? Има ли какво да изгуби, подхранващо допълнителна мотивация? Дали е мач за елиминация, продължаване напред в групите или борба за трите точки и оставане в първенството. В този тип двубой, единия или двата отбора ще играят на максимума от възможностите си. Ще играят и по-грубо, с цел да не допускат гол. При такива мачове, естествено, се очакват повече фаулове и картони.

По същия начин, мачовете с голяма тежест афектират и реферите. Много пъти сме ставали свидетели на финали на големите турнири, в които реферите са склонни да ръководят по снизходително и да толелират по-груба игра. Често те са загрижени, че съдийството им ще бъде разгледано щателно, и всяка евентуална грешка може да изгърми като новина в медиите.

Така че вместо да бъдат обвинени в разваляне на мача спектакъл, те предпочитат да не наказват с картони някои по-трудни ситуации. Уверете се, че сте проучили как всеки съдия е контролирал важни предишни мачове, когато са били по телевизията, и използвайте тази информация, за да ви помогне с вашите залагания.

Дербита и мачове с допълнителен заряд

Дербитата са специална категория футболни мачове, където нравите и емоциите се разпалват, независимо от позицията на отборите в лигата или последните резултати. Дерби мачовете превръщат дори и най-кротките играчи и феновете в пълни лунатици в дните преди и по време на двубоя. Внимавайте за тези срещи, тъй като обикновено публиката насърчава играчите да играят изключително агресивно.

Неизбежно в дерби мачовете е фактът, че картоните са в изобилие. Ако сравните средния брой на картоните, които отборите има в други нормални мачове, спрямо броя по време на дербита – лесно ще видите разликата. Червените картони са по-обичайни в тези мачове, а броят на жълтите картони е значително по-висок в сравнение с други мачове от лигата. Въпреки че коефициентите често са съобразени с този факт, да заложите общ брой картони в мача – над, е добър залог.

Темпераменти играчи

Ще стартираме с факта, че някои играчи са по-темпераментни и се палят лесно по време на мачове. И логично, заслужава си този фактор да се проучи, защото ако знаете че даден играч има тенденцията да бъде емоционален в действията си, това може да ви донесе печалби. Това е перфектната информация, за да заложите на червен картон в мача.

Друг интересен фактор са играчите, които обичат да симулират и преиграват. Пресни примери в това отношение са Неймар, Луис Суарес и други. Някои играчи са майстори в театралното майсторство, а други не съвсем. Ако симулантът успее да заблуди рефера – то най-вероятно, противниковия играч ще получи картон. Но аналогично, в случай че съдията не бъде заблуден – той ще “награди” симулиращият играч с жълт картон. И в двата случая, ще сме доволни ако имаме направен залог.

Заключение

В заключение ще кажем, че залагането на картони е все по-популярна опция сред залагащите пред последните години в България. Това не е никаква изненада, имайки предвид добрите възможности, които пазара разкрива пред играчите. Както при другите типове залози, и тук трябва да се запознаете добре с тънкостите и особеностите преди да започнете да залагате.

Може лесно да започнете да залагате, тъй като в България всички лицензирани букмейкъри предлагат този вид пазар. Но за да бъдете успешни, трябва добре да си напишете домашното като проучите статистиката и информацията за играещите отбори и играчи. Можем да споделим, че залозите на картони предлагат алтернативно забавление и поглед върху футболните мачове – а с подходящото проучване и статистика, определено може да очакваме постоянни печалби в дългосрочен план.

Предстои да отговорим и на най-често срещаните въпроси от играчите свързани със залозите на картони.

Какво представляват спортните залози за картони?

Спортните залози на картони са пазар, който букмейкърите предлагат на футболни мачове. Играчите могат да заложат на различни пазари за картони, показани в дадена среща. Този вид залог все още се развива, като предоставя уникална алтернатива на добре познатите залози за победител или голове.

Може ли да се залага по време на мача на картони?

Да, в повечето букмейкъри може да залагате картони и по време на мача. Залозите на живо предлагат множество опции като хендикап на живо, отбор със следващ картон, над/под картони и други. Възможността да следите случващото се на терена дава солидно преимущество на този вид пазар.

Могат ли да се правят залози за картони в Ефбет лига?

Да, със сигурност може да ги откриете.Както  букмейкърите опериращи в страната, така и повечето международни къщи предлагат залози на картони за най-горния ешелон от българския футбол. За мачовете от Ефбет лига може да очаквате почти всички видове залози свързани с картони, като с най-добри опции и коефициенти се отличава Bet365.

Кой букмейкъри с лиценз в България предлагат пазари за залагане на картони?

Всички букмейкъри, които разполагат с лиценз в страната, предлагат залагане на пазари с картони. Списъкът включва водещи имена като Bet365, Winbet, Bwin  и естествено спонсора на родното първенство – Efbet. Както споменахме по-рано, портфолиото на Bet365 се отличава с множеството си опции и добри коефициенти за този пазар.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]