Геймблинг

Различия в правилата на игрите в отделните казина: Блекджек (част 2)

от Диян Костадинов

10.11.2023


Някои от различията, които ще срещнете в правилата на играта Блекджек


В първата част на статията ви представихме някои от различията, които ще срещнете в правилата на играта Блекджек. Но преди да седнете на масите и да се опитате да спечелите огромни суми, вижте информацията с полезни съвети по-долу.

Брой сплитове

Когато първите ви две карти са с еднаква стойност, например две шестици или десетка и Вале и т.н., имате право да ги разделите, като поставите още един залог, равен на първоначалния. Така образувате втора ръка в разиграването. Ако отново получите същата по стойност карта, можете повторно да ги разделите и да правите това неколкократно.

Ограничението на броя на направените сплитове от една ръка може да варира в отделните казина. Най-често е разрешено да правите 3 или 4 сплита.

Обработка на сплитовете

След като двете ви карти се разделят за сплит, има две опции за тяхната последваща обработка. При единия вариант първо получавате втора карта за всяка една от двете първоначално разделени, след което се връщате на първата двойка карти и може да теглите още. При другия вариант получавате втора карта само на първата от разделените при сплита първоначални карти и едва след като бъдат обработени те, тогава вече получавате втора карта и за втората от направения сплит.

Размер на иншурънса

Когато първата карта на дилъра е Асо, играчите не могат да правят сърендър, но ако желаят могат да се застраховат срещу евентуален Блекджек на дилъра. Максималната му стойност е половината от направения първоначален залог. Ако след това дилърът направи Блекджек, то залогът на играча губи и се прибира, но застраховката печели и се изплаща 2 към 1. Тоест, ако направеният иншурънс е бил половината от стойността на началния залог, то играчът си връща загубения залог, след като му се плати застраховката. Разбира се, ако втората карта на дилъра е друга и той не образува Блекджек, то направените застраховки губят.

Стойността на допустимия размер за застраховка варира в отделните казина. Някъде иншурънсът е фиксиран да бъде точно половината от основния залог. Другаде се разрешава да се поставя и по-малка сума за застраховка.

Други застраховки

Освен застраховка при първа карта Асо на дилъра, на някои места се разрешава да бъде направен иншурънс и при друга първоначална карта. В такъв случай застраховката печели, ако втората карта на дилъра е десетка и иншурънса се изплаща 2 към 1. В противен случай губи.

Карти за дилъра

В България най-разпространено е дилърът да има само една първоначална карта. В някои държави обаче (основно в САЩ) дилърът може да е с две първоначални карти, като едната е открита, а другата закрита.

Други видове Блекджек

Някои от различията на правилата са толкова значими, че дори се променя наименованието на играта, за да се обозначи разновидността. Някои такива драстични различия са добавянето на Джокер или добавянето на допълнителни изплащания, за сметка на това, че се отнемат определен брой карти десетки от тестето и т.н. Най-често такива разновидности може да срещнете в чужбина, а някои от наименованията на тези видове Блекджек са: Spanish 21, Pontoon, Fun Blackjack, Blackjack Switch и др.

Това бяха всички по-важни различия в правилата на играта, които може да срещнете в отделните казина. Всяко едно от тях влияе на шанса ви за успех, така че обърнете внимание на посочените детайли, когато започвате да играете някъде.

Различия в правилата на игрите в отделните казина: Блекджек (част 1)
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ