Избор на редактора

Разследват Sportsbet и Bet365 за пране на пари

от BetNews

06.11.2022Финансовият надзорен орган в Австралия започва разследване на Sportsbet и Bet365. Причина за това са подозрения, че не са спазени законите срещу прането на пари. Това съобщиха от Австралийският център за отчети и анализ на транзакции (Austrac).

Според съобщението, цитирано от „Гардиън Австралия“ (Guardian Australia), има „разумни основания да се подозира“, че Sportsbet и Bet365 са или все още нарушават множество раздели от законите. Предписанията изискват от компаниите за залагания да правят оценки на клиентите си и да наблюдават техните финансови транзакции, за да идентифицират, смекчат и управляват риска от участие в пране на пари или финансиране на тероризъм. Фирмите трябва да се отчитат редовно и да съобщават за всеки риск.

Никол Роуз, директорът на Austrac, каза в изявление преди дни, че чрез разследването на два от най-големите оператори в корпоративния букмейкърски сектор надзорният орган „отправя предупреждение към цялата индустрия“.
„Прането на пари подхранва организираната престъпност и всички произтичащи от нея вреди. Имаме нужда от бизнеса на първа линия да спазва напълно закона – да разбере и смекчи рисковете си и да докладва за предполагаеми престъпления“, каза Роуз.

Външни одитори ще проведат разследването за предполагаемото несъответствие. Известия за това са били изпратени до Sportsbet и Hillside (Australia New Media) Pty Ltd, която притежава Bet365.

И двете компании са съобщили, че работят в сътрудничество с Austrac и приемат сериозно своите отговорности съгласно законите. Говорител на Sportsbet коментира, че мерките за съответствие вече са засилени. Освен това се провежда независим преглед след период на оценка на съответствието през 2016-2020 г. Представител на Bet365 заяви, че компанията има „стабилни политики и процедури за минимизиране на рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма“.

Това не е първият път, когато Bet365 е разследван. През 2016 г. федералният съд на Австралия нареди на компанията-майка Hillside и нейния партньор в Обединеното кралство да платят неустойки на обща стойност $2,75 милиона за предложения за „безплатни залози“, които бяха счетени за подвеждащи и измамни.

Bet365 е голяма онлайн британска хазартна империя, основана от семейство Коутс през 2000 г., с офиси в Гибралтар, Малта, България и Австралия. Неговият главен изпълнителен директор Денис Коутс е една от най-богатите жени във Великобритания.

Денис Коутс и историята на Bet365. Как започва всичко?
ПРОЧЕТИ

През последните месеци хазартната индустрия е обект на все по-голямо внимание в Австралия. През миналата седмица федералното правителство въведе нови правила за защита на потребителите, според които компаниите ще трябва да отправят предупреждения към своите клиенти и в рекламите си. Заради тези разпоредби, операторите ще използват лозунги като „Шансовете са, че сте на път да загубите“, „Какво всъщност ви струва хазартът?“ и „Мисли. Това ли е залог, който наистина искате да направите?“. Правилата надхвърлят сегашното изискване компаниите да включват мотото „Залагайте отговорно“ в своите реклами.ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]