Избор на редактора

Разследват Sportsbet и Bet365 за пране на пари

от BetNews

06.11.2022Финансовият надзорен орган в Австралия започва разследване на Sportsbet и Bet365. Причина за това са подозрения, че не са спазени законите срещу прането на пари. Това съобщиха от Австралийският център за отчети и анализ на транзакции (Austrac).

Според съобщението, цитирано от „Гардиън Австралия“ (Guardian Australia), има „разумни основания да се подозира“, че Sportsbet и Bet365 са или все още нарушават множество раздели от законите. Предписанията изискват от компаниите за залагания да правят оценки на клиентите си и да наблюдават техните финансови транзакции, за да идентифицират, смекчат и управляват риска от участие в пране на пари или финансиране на тероризъм. Фирмите трябва да се отчитат редовно и да съобщават за всеки риск.

Никол Роуз, директорът на Austrac, каза в изявление преди дни, че чрез разследването на два от най-големите оператори в корпоративния букмейкърски сектор надзорният орган „отправя предупреждение към цялата индустрия“.
„Прането на пари подхранва организираната престъпност и всички произтичащи от нея вреди. Имаме нужда от бизнеса на първа линия да спазва напълно закона – да разбере и смекчи рисковете си и да докладва за предполагаеми престъпления“, каза Роуз.

Външни одитори ще проведат разследването за предполагаемото несъответствие. Известия за това са били изпратени до Sportsbet и Hillside (Australia New Media) Pty Ltd, която притежава Bet365.

И двете компании са съобщили, че работят в сътрудничество с Austrac и приемат сериозно своите отговорности съгласно законите. Говорител на Sportsbet коментира, че мерките за съответствие вече са засилени. Освен това се провежда независим преглед след период на оценка на съответствието през 2016-2020 г. Представител на Bet365 заяви, че компанията има „стабилни политики и процедури за минимизиране на рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма“.

Това не е първият път, когато Bet365 е разследван. През 2016 г. федералният съд на Австралия нареди на компанията-майка Hillside и нейния партньор в Обединеното кралство да платят неустойки на обща стойност $2,75 милиона за предложения за „безплатни залози“, които бяха счетени за подвеждащи и измамни.

Bet365 е голяма онлайн британска хазартна империя, основана от семейство Коутс през 2000 г., с офиси в Гибралтар, Малта, България и Австралия. Неговият главен изпълнителен директор Денис Коутс е една от най-богатите жени във Великобритания.

Денис Коутс и историята на Bet365. Как започва всичко?
ПРОЧЕТИ

През последните месеци хазартната индустрия е обект на все по-голямо внимание в Австралия. През миналата седмица федералното правителство въведе нови правила за защита на потребителите, според които компаниите ще трябва да отправят предупреждения към своите клиенти и в рекламите си. Заради тези разпоредби, операторите ще използват лозунги като „Шансовете са, че сте на път да загубите“, „Какво всъщност ви струва хазартът?“ и „Мисли. Това ли е залог, който наистина искате да направите?“. Правилата надхвърлят сегашното изискване компаниите да включват мотото „Залагайте отговорно“ в своите реклами.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]